Ruski rejting u ‘smeću’, novi pad rublje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2015. u 13:58
Ruski ministar financija Anton Siluanov/REUTERS

Iako je potez S&P-a bio očekivan, ruska valuta oslabila 6,5 posto.

Rejtinška agencija Standard & Poor's (S&P) srezala je ruski rejting na status "smeća" dodjelom BB+ rejtinga što je dovelo do novog potopa rublje.

U pojašnjenju S&P je naveo kako je razlog snižavanju rejtinga ograničena fleksibilnost Rusije u snižavanju kamatnih stopa te slabljenje financijskog sustava. Prema njihovim navodima, ruska središnja banka suočava se s povećanim teškoćama u vođenju monetarne politike dok istovremeno pokušava podržati održivi rast gospodarstva. "Ovi izazovi rezultat su inflatornih efekata zbog deprecijacije valute kao i sankcija Zapada te protusankcija Rusije", navodi agencija.

Podsjetimo, središnja je banka prošlog mjeseca pokušala zauzdati slabljenje rublje podizanjem kamatne stope na čak 17 posto, no to je rezultiralo tek ograničenim efektima, ocjenjuje S&P. Agencija je također naglasila kako su moguća i daljnja snižavanja ruskog rejtinga. Iako je snižavanje rejtinga u neku ruku bilo očekivano, objavom vijesti ruska je valuta pala za 6,5 posto na 68,76 rublje za dolar. Ostale dvije značajne agencije, Moody's i Fitch, još nisu srušile ruski rejting u špekulativni razred, iako se takav potez očekuje nakon S&P-a. Snižavanje rejtinga novi je udarac za Rusiju jer joj značajno poskupljuje zaduživanje. Ministar financija Anton Siluanov vijest je komentirao izjavom kako "nema potrebe za dramatizacijom". 

Komentirajte prvi

New Report

Close