‘Ronaldo efekt’ rasprodao prve Juventusove obveznice

Autor: Tomislav Pili , 15. veljača 2019. u 05:14
Dolazak Cristiana Ronalda dodatno je ojačao prihode/REUTERS

Klub je ulagačima predstavio podatak o skoku prihoda u osam godina od 161 posto na 402 milijuna eura

Talijanski nogometni velikan Juventus odlučio se za prvi izlazak na međunarodno obvezničko tržište prikupivši više kapitala od početnog zahtjeva.

Klub, koji je dionice uvrstio na Milanskoj burzi još 2001. godine, zadužio se za 175 milijuna eura izdanjem petogodišnjih obveznica. Ulagači mogu računati na godišnji prinos od 3,5 posto. Juventusova uprava ranije je najavljivala kako obvezničkim izdanjem namjerava prikupiti barem 150 milijuna eura.

Prospekt izdanja kazuje da će novac biti iskorišten za otplatu postojećih dugova.

Krajem lipnja dug kluba koji je dva puta bio europski prvak dosegao je 310 milijuna eura. Međutim, prezentacija za investitore sadrži i podatak da su Juventusovi prihodi u posljednjih osam godina jurnuli 161 posto na 402 milijuna eura u sezoni 2017./2018.

Rastu prihoda svakako je doprinijela i lanjska kupnja Cristiana Ronalda za 100 milijuna eura od Real Madrida. Primjerice, dresovi s njegovim imenom rasprodani su za dva mjeseca. Aranžer Juventusova izdanja bila je američka banka Morgan Stanley, zajedno s talijanskom UBI Bancom.

Plasman obveznica nije stran talijanskim klubovima, pa je tako milanski Inter prije dvije godina plasirao izdanje od 300 milijuna eura uz prinos od 4,6 posto na sekundarnom tržištu. No, za razliku od Juventusovih obveznica, Interove su osigurane klupskim medijskim pravima, a imaju i kreditni rejting agencije Standard & Poor's.

Komentirajte prvi

New Report

Close