‘Rješavamo problem kapitala i razgovaramo s EBRD-om’

Autor: Ana Blašković , 22. prosinac 2014. u 22:01
Tomislava Vuića čeka puno posla u 2015./Žarko Basić//PD/PIXSELL

Nakon stabilizacije, Vlada će u 2015. ponovo pokušati pronaći privatnog kupca

Osim vrlo realne recesije koja se smiješi i u 2015., Hrvatska poštanska banka u narednu godinu ulazi s dosta neriješenih repova iz ove godine.

Nakon debakla obvezničkog izdanja u kojem se računalo prikupiti oko pola milijarde kuna, jasno je da će HPB godinu ispratiti ispod regulatornog minimuma kapitala. Stoga će se među prvim zadacima naposlijetku kompletirane Uprave u prvim danima siječnja naći program restrukturiranja banke. 

 

10posto

regulatorni je minimum kapitala kojeg HPB neće zadovoljiti

Zeleno svjetlo Bruxellesa
Premda je određeno preslagivanje očekivano s obzirom na promjenu menadžmenta u rujnu, takav dokument sada je nasušno potreban za zeleno svjetlo Bruxellesa da država smije dokapitalizirati banku. Govoreći o planovima predsjednik uprave Tomislav Vuić na druženju s novinarima istaknuo je da se problem kapitala rješava zajedno vlasnicima, odnosno s državom, te Državnom agencijom za osiguranje štednje. "Razgovaramo s Europskom bankom za obnovu i razvoj koji i dalje iskazuje interes. To što se razgovara ne znači da će se prodaja i dogoditi jer su se razgovori vodili i ranije", istaknuo je Vuić koji je potom odjurio na sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. 

Jačanje upravljanja rizikom
Osim pitanja kapitala izravno povezanog s rezervacijama kredita iz ere Josipa Protege koje su dovele do 410 milijuna kuna gubitka u rujnu, Vuić ističe da je stanje u banci dobro. Operativno poslovanje HPB-a je u plusu, udio kredita stanovništvu je u porastu, kao i depoziti. Banka neće mijenjati strategiju te nastavlja projekt partnerstva s Hrvatskom poštom. U segmentu kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva naglasak će staviti na jači regionalni pristup u kojem banka vidi svoju konkurentsku prednost. Preduvjeti za to su jačanje upravljanja rizikom te efikasniji IT za što su zaduženi članovi Uprave Domagoj Karadjole i Mladen Mrvelj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close