Rezultati UniCredita bolji od očekivanja i uz pad dobiti

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2018. u 22:01
Pokazatelj financijske snage CET1 pao je s 13,06 posto na 12,51 posto/FOTOLIA

U drugom tromjesečju neto dobit od 1,02 milijarde manja je 13,3%, ali su analitičari očekivali 975 milijuna eura.

Najveća talijanska banka UniCredit objavila je u utorak da i dalje očekuje ispunjenje zacrtanih poslovnih ciljeva u sljedeće dvije godine unatoč dvoznamenkastom padu dobiti u drugom tromjesečju. Međutim, kvaliteta imovine nastavlja jačati što su pohvalili i analitičari.

Prihodi 4 posto veći 
Banka je izvijestila da je neto dobit u drugom tromjesečju dosegla 1,02 milijarde eura što je 13,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju zbog viših troškova poslovanja. Međutim, objavljeni rezultat ipak je bolji od očekivanja analitičara koji su prognozirali 975 milijuna eura dobiti. Ukupni prihodi na kvartalnoj su se razini popeli na 4,9 milijarde eura što je 4,3 posto manje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, ali i preko tri posto niže u odnosu na prvi kvartal.

 

2,1 mlrd.

eura iznosi polugodišnja dobit koja je 4,7 posto veća nego lani

 

Neto kamatni prihod bilježi rast od 1,6 posto na 2,7 milijarde eura zahvaljujući višem volumenu kreditiranja, stoji u objavljenom izvješću. Na polugodišnjoj razini ukupni prihodi od 10,1 milijardu eura manji su za 2,5 posto, ponajviše zbog pritiska na kamatne stope potrošačkih kredita te smanjenja prihoda od trgovanja za skoro četvrtinu zbog kolebljivih globalnih tržišta kapitala u prvom dijelu godine. Neto dobit za prvo polugodište dosegla je 2,1 milijardu eura i gotovo je pet posto viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Okrznuti izborima
"UniCreditov tim je u prvoj polovini 2018. godine postigao jako dobar rezultat, unatoč iznimno zahtjevnom tržištu i geopolitičkom kontekstu. Ostat ćemo vjerni europskom i talijanskom gospodarstvu i njihovoj snažnoj fundamentalnoj osnovi", izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier. Ipak, nesigurnost na financijskim tržištima nakon proljetnih izbora u Italiji odrazila se i na UniCredit. Ključni pokazatelj financijske snage – CET1 omjer – krajem lipnja iznosio je 12,51 posto, oslabivši s 13,06 posto krajem ožujka. Banka je potvrdila da će se CET1 ove godine kretati između 12,3 i 12,6 posto, a iznad 12,5 posto krajem 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close