Restrukturiranje Agrokora povećat će udjel loših kredita

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2017. u 22:01
Najveći negativni doprinos došao je iz rasta loših plasmana za 5,3 posto u kategoriji poduzeća gdje spada i Agrokor/FOTOLIA

Udjel loših kredita spustio se na godišnjoj razini za 1,8 posto, ali banke očekuje povećanje rezervacija.

Zbog prodaje potraživanja i rasta novih kredita u drugom tromjesečju ove godine nastavljen je trend smanjenja udjela tzv. 'loših' u ukupnim kreditima, no u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) očekuju da bi u nastavku godine povećanje rezervacija zbog restrukturiranja Agrokora moglo dovesti do rasta udjela 'loših' kredita u korporativnom sektoru.

Neprestani pad od 2015.
Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je od ukupno 256,8 milijardi kuna kredita kod banaka u Hrvatskoj krajem lipnja ove godine 33,8 milijardi kuna bilo u kategoriji 'loših', odnosno djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita, što čini udio od 13,2 posto. U odnosu na prethodno tromjesečje smanjeni su za 0,75 postotnih bodova, a na godišnjoj razini za 1,83 posto.

 

33,8 mlrd.

kuna iznosili su loši krediti krajem lipnja

Statistika HNB-a, također, pokazuje da udio loših kredita pada gotovo neprestano od sredine 2015. godine, kada je zabilježen i najveći udio od 17,34 posto. Izuzetak je jedino prvo tromjesečje ove godine kada je zabilježen blagi rast, sa 13,8 posto krajem 2016. godine na 13,91 posto krajem ožujka ove godine. U svojoj redovitoj Tjednoj analizi analitičari PBZ-a ističu da nastavak trenda smanjenja udjela djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnim kreditima u drugom tromjesečju rezultat poboljšanja kvalitete i u korporativnom i u sektoru kućanstava, i to zahvaljujući kako prodaji potraživanja, tako i pomlađivanju portfelja, odnosno rasta novih kredita.

Navode, naime, kako udio 'loših' kredita u ukupnim kreditima nefinancijskim društvima bilježi pad od 1,5 postotnih bodova, na 27,1 posto, što se najvećim dijelom može zahvaliti prodaji 2,7 milijardi kuna bruto potraživanja od nefinancijskih društava u drugom tromjesečju. "U nastavku godine očekujemo daljnje čišćenje portfelja, iako nešto slabijim intenzitetom, dok bi povećanje rezervacija zbog restrukturiranja Agrokora moglo dovesti do rasta udjela djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u korporativnim kreditima", stoji u analizi PBZ-a.

Doprinos iz građevine 
Gledano po djelatnostima, najveći je doprinos smanjenju došao od prodaje plasmana u djelatnosti građevinarstva gdje se udio 'loših' u ukupnim kreditima spustio za 2,9 postotnih bodova, na 63,9 posto, dok je istodobno najveći negativan doprinos proizašao iz rasta problematičnih plasmana za 5,3 postotna boda, na 28 posto, u kategoriji ostalih djelatnosti, gdje spada i Agrokor holding.

Kod ostalih značajnijih djelatnosti, ističu iz PBZ-a, bilježi se pozitivan trend – udio 'loših' kredita u prerađivačkoj industriji pao je za 2,1 postotna boda, na 22,1 posto, a u trgovini za 1,9 postotnih bodova, na 25,4 posto, dok je izuzetak blagi rast, od 0,2 postotnih bodova, na 12,9 posto, u ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Kod kredita stanovništvu, pak, udio se spustio za jedan postotni bod, na 9,1 posto, pri čemu su tijekom drugog kvartala prodana potraživanja ovog sektora u bruto iznosu od milijardu kuna, navode iz PBZ-a. Međutim, s obzirom na udio, ali i iznos neprihodujućih kredita, od oko tri milijarde kuna, koji je tek nešto niži od volumena neprihodujućih stambenih kredita, najproblematičniji su krediti za ostale namjene, koji bilježe pad udjela od jedan postotni bod, na 29,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close