Rekordni rezultati Generalija, neto dobit 2,08 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2017. u 22:01
Philippe Donnet, glavni izvršni direktor talijanskog Generali osiguranja/Reuters

Potencijal u Hrvatskoj vide u zdravstvenom te osiguranju projekata financiranih iz EU fondova te daljnjoj liberalizaciji auto osiguranja.

Talijanski osiguravatelj Generali izrazito je zadovoljan rezultatima svoje podružnice za srednju i istočnu Europu, a posebno je istaknut pozitivan razvoj na hrvatskom tržištu.

Kako su naglasili čelnici kompanije u srijedu prilikom predstavljanja rezultata u Veneciji, Generali je prošle godine ostvario rekordnu operativnu dobit od 4,83 milijarde eura. Neto dobit dosegla je 2,08 milijardi eura u usporedbi s 2,03 milijardi iz 2015. godine. "To možemo zahvaliti poboljšanju u svim segmentima", istaknuo je Philippe Donnet, glavni izvršni direktor Generalija.

 

66 milijuna

eura premije zaračunao je Generali u Hrvatskoj 2016.

Rast operativne dobiti
Srednja i istočna Europa doprinijela je s desetinom u ukupnom operativnom rezultatu, izjavio je Luciano Cirina, izvršni direktor Generali CEE Holdinga kojem je sjedište u Pragu. Operativna dobit te kompanije uvećana je 4,5 posto na 461 milijun eura, dok je dobit nakon oporezivanja pripisiva vlasnicima kapitala dosegla 314 milijuna eura što je 19 posto više nego godinu ranije. Generali CEE posluje u deset srednjoeuropskih država u kojima ima 11 milijuna klijenata i zaračunate 3,03 milijardi eura premije. Premija je rasla 0,9 posto pri čemu 67 posto tom osiguravatelju dolazi iz segmenta neživotnih osiguranja. 

Šesti u Hrvatskoj
Glavna tržišta u regiji su Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka. Na ta četiri tržišta stvara se 80 posto Generalijeve premije u srednjoj Europi. Na hrvatskom tržištu zauzimaju šestu poziciju s lanjskih 66 milijuna eura bruto premije. Kako je pojasnio Gregor Pilgram, financijski direktor Generali CEE Holdinga, 37 milijuna eura ostvareno je u 'neživotu' što hrvatskom tržištu donosi pretposljednju poziciju među Generalijevom srednjoeuropskom desetoricom, dok smo u životnom osiguranju s 30 milijuna eura na šestom mjestu.Međutim, Generali je u Hrvatskoj jedini osiguravatelj koji već osam uzastopnih godina bilježi rast, istaknuo je Luciano Cirina. Premija na hrvatskom tržištu lani je uvećana malo više od četiri posto, a rasli su i 'život' i 'neživot'. U narednom razdoblju Generali na domaćem tržištu vidi nekoliko izvora daljnjeg rasta, naglasio je Cirina. 

 

461 milijun

eura iznosila je operativna dobit Generalijevog CEE biznisa

Osiguranje investicija
"Potencijal dolazi iz osiguranja investicija koja se financiraju iz europskih fondova te iz rasta temeljenog na liberalizaciji obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti koje nam je u fokusu. Potencijal vidimo i u zdravstvenom osiguranju", ocijenio je Cirina. Potencijal tržištu trebala bi podržati i bolja ekonomska situacija koju prognoziraju u Generaliju. Kako je istaknuo Miroslav Singer, glavni ekonomist Generali CEE Holdinga, primjetniji rast BDP-a započet 2015. trebao bi se nastaviti podržan rastom svih njegovih komponenti.  "Rizici za projekcije rasta uglavnom su u padu i većinom su povezani s i dalje visokom zaduženošću javnog i privatnog sektora te ograničenim kapacitetom financijskog sektora da podrži oporavak", kaže Singer.  Za ovu i iduću godinu u Generaliju predviđaju rast hrvatskog gospodarstva od 2,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close