Rekordna kazna za Bank of America

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2014. u 22:00
Kazna će biti među najvećima naplaćenih korporativnoj Americi/FOTOLIA

Zbog varanja na hipotekarnim kreditima banka plaća 16,6 milijardi dolara.

Zbog dovođenja u zabludu ulagača u vrijednosnice povezane s hipotekarnim kreditima, Bank of America platiti će rekordnu visoku kaznu od 16,6 milijardi dolara.

Nagodba s američkim Ministarstvom pravosuđa objavljena je u četvrtak, a osim što će to biti najveća kazna proizašla iz manipulacije hipotekarnim kreditima, biti će jedna od najvećih kazni naplaćenih korporativnoj Americi. K tome, američki tužitelji namjeravaju podići optužnicu protiv Angela Mozila, suosnivača Countrywide Financiala, tvrtke koja se bavila hipotekarnim kreditima koji su napuhali balon čijim je pucanjem 2008. započela američka, a ubrzo i svjetska financijska kriza.Countrywide Financial preuzela je 2008. upravo Bank of America za četiri milijarde dolara, a i dan-danas to se smatra jednim od najgorih preuzimanja u povijesti.

Mozilo je tvrtku prodao kada je situacija s hipotekarnim kreditima postala vrlo jasna, a banka je kasnije pretrpila miilijarde dolara gubitaka zbog tog preuzimanja. Tvrdnje upućenih izvora američkih medija Mozilov odvjetnik nije želio posebno komentirati izjavivši kako ne komentira glasine i šuškanja. Inače, 75-godišnji Mozilo našao se i pod lupom Komisije za burze i vrijednosnice zbog sumnji da je prikrivao stvarnu izloženost tvrtke hipotekarnim kreditima. S regulatorom se 2010. nagodio za 67.5 milijuna dolara. Na saslušanje ga je priveo i američki Kongres, a tamo je kazao da je život posvetio tome da Amerikanci steknu svoj dom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close