Rekordna godina za namire u Londonu

Guverner Bank of England Mark Carney/Reuters Guverner Bank of England Mark Carney/Reuters

Trgovina kamatnim derivatima porasla za gotovo trećinu u 2017.

Uoči ekspanzije prema rastućim azijskim tržištima, Londonska burza objavila je rekordno dobru godinu svoje tvrtke LCH koja obavlja poslove namire transakcija u prošloj godini.

Vrijednost kamatnih derivata protrgovanih na LCH-u premašila je 873 bilijuna dolara u 2017. što je porast od 31 posto koji odražava posezanje brojnih tvrtki za zaštitom od kamatnih promjena.  Londonska burza objavit će planove da kamatne swapove ponudi u kineskom yuanu, koreanskom wonu i indijskoj rupiji u stalnom nastojanju da osnaži svoje prisustvo na brzorastućim azijskim tržištima.

Tome ide u prilog i predbožićni sporazum između Velike Britanije i Kine o ubrzavanju priprema za program povezivanja Londonske i Šangajske burze.Prema podacima Bank of England, LCH je najveća svjetska klirinška kuća po prometu kamatnih swapova, na nju otpada više od 90 posto tih transakcija. Usporedo s jačanjem prisutnosti u Aziji, LCH bi trebala objaviti dobru godinu i kad je u pitanju namira tečajnih transakcija putem Forexcleara, čiji bi promet mogao dosegnuti 11 bilijuna dolara, triput više nego u 2016. godini, piše City AM. 

U posljednje dvije godine otkako je Brexit iz hipotetskog prešao u realni scenarij, LCH je postao dio žestokih političkih debata na Starom kontinentu, posebice nakon što je dio europskih političara dao naslutiti da bi nakon britanskog izlaska mogli zatražiti da namira transakcija derivatima denominirana u euru bude na europskom tlu. Prijedlog je kritizirala guverner Bank of England Mark Carney, a kritike su stigle i iz SAD-a. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve