Regulatori R. Srpske u potpunom rasulu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2016. u 22:00
Nagriza se povjerenje ulagača u financijski sustav

Vlada u Banja Luci kasni s imenovanjem članova uprava sva tri financijska regulatora.

Odluke koje donose financijski regulatori Republike Srpske pravno su upitne zbog nepotpunog sastava tih tijela što dodatno nagriza povjerenje u financijski sustav. Kako piše portal Capital.ba, sva tri regulatora financijskog sustava u tom entitetu – Agencija za osiguranje, Agencija za bankarstvo i Komisija za papire od vrijednosti (KHOV) – rade u nepotpunom sastavu.

Direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac uhićena je sa još devet osoba krajem ožujka zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 milijuna maraka. Uhićenima su određene mjere zabrane i od tada se nalaze u kućnom pritvoru. Od tada poslove direktora Agencije obavlja zamjenik Dragan Serdar. S druge strane, u Agenciji za osiguranje RS ne funkcionira Upravni odbor koji trenutno – od potrebnih pet – ima samo dva člana.

Iako je ministarstvo financija još krajem 2015. raspisalo natječaj za izbor predsjednika i jednog člana Upravnog odbora, oni  na kraju nisu izabrani zbog nedovoljnog broja glasova zastupnika parlamenta RS-a. U punom kapacitetu ne radi ni KHOV kojem treba četiri člana i predsjednik, ali je zbog smrti Branke Bodrože, koja je bila i u Upravi Agencije za osiguranje, ostala sa tri člana i predsjednikom. Komisija je i u prethodnom mandatu imala problema s radom jer više od godinu nakon isteka mandata starim članovima novi nisu izabrani, a odluke koje su donosili "padale" na sudu, ističe Capital.ba. Vlada u Banja Luci i dalje ne raspisuje natječaje za upražnjena mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close