Reforme donose brži razvoj

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2007. u 06:30

Zemlje s najdubljim reformskim zahvatima nalaze u vrhu return-on-investiranja: U emerging-tržištima može se na uloženi kapital u relativno kratkom vremenu najbolje zaraditi novac

Onaj tko želi realizirati neku svoju poslovnu ideju, proći će lakše ako se to dešava u nekoj istočnoeuropskoj zemlji. U studiji Svjetske banke države nekadašnjeg Istočnog bloka stalno dobivaju izvrsne ocjene kada se radi o okvirnim uvjetima za posao. S Estonijom, Gruzijom i Letonijom veće se tri zemlje iz te regije nalaze među 25 najboljih. Time je Istočna Europa preuzela mjesta mnogim azijskim i nekim zapadnoeuropskim zemljama koje su se do sada nalazile ispred.

Hrvatska se priključila vodećim
Kada je kriterij broj provedenih reformi, onda se pod drugi puta Gruzija nalazi sasvim naprijed, slijede je Egipat, Gana i Hrvatska. Reforme su bolne operacije i malo se zemalja odlučuje na radikalnije poteze. Hrvatska je u učinila mnogo: skratila je put registracije poduzeća, ukinula mnogo propisa od kojih neki nisu imali smisla, a poneki su i kočili razvoj, u želji da zadovolji kriterije za ulazak u EU uskladila je dio zakonske regulative i otvorila je borbu protiv korupcije. To je najveće iznenađenje koje proizlazi iz ocjene najnovijeg istraživanja “Doing Business” Svjetske banke, koje predstavljena javnosti prošli tjedan. Studija se u svojoj petoj godini etablirala kao značajan mjeritelj stupnja za provođenje reformi i spremnost za smanjivanje birokracije u nekoj zemlji. Vodeće zemlje bile su i ostale Singapur, Novi Zeland, SAD i Hong Kong. Nakon toga slijede europske zemlje Danska i Velika Britanija. Njemačka se nalazi iza Belgije i ispred Nizozemske na 20. mjestu. Na zadnjim mjestima na listi na kojoj je navedeno 178 imena zemalja rangiraju doduše prije svega afričke zemlje s Demokratskom Republikom Kongo kao onom na posljednjem mjestu. Doduše, Demokratska Republika Kongo je u najnovijoj prošlosti proživjela jedan od najtežih ratova na afričkom kontinentu. A istodobno postoje i druge afričke zemlje koje bilježe velike uspjehe. Mauricijus se primjerice popeo na 27. mjesto rang-liste. U usponu su i Kenija i Gana.

Izravne koristi
Ako se olakšaju okvirni uvjeti, to se izravno isplati. Tako na primjer u Gruziji na 100 stanovnika ima 15 registriranih tvrtki. Zemlja u Kavkazu nalazi se na istoj razini kao i Malezija, a tijesno slijede Češka, Slovačka, Estonija i Poljska. Njemačka, koja je u odnosu na prošlu godinu svoju poziciju poboljšala za jedno mjesto, pohvaljena je od Svjetske banke za poboljšanja kod registracije poduzeća. Sada je to moguće i u elektroničkom obliku, što smanjuje vrijeme čekanja. Online se u Njemačkoj mogu podići i manje sudske tužbe. Negativnim se svakako ocjenjuje to što je Njemačka povisila pristojbe za registraciju – zemlja se u pogledu tog kriterija nalazi u društvu Paragvaja i Zimbabvea. Kao i prethodne godine Njemačka se nalazi na dobrom četvrtom mjestu iza Velike Britanije, Hong Konga, i Australije, kada se radi o dodjeli kredita. Usprkos promjenama kod zakona na tržištu rada Njemačka zauzima skromno 137. mjesto, kada se radi o zapošljavanju namještenika u poduzeću.

Brojne olakšice za investitore
U arapskom prostoru je Egipat ostvario napredak na pet od deset istraživanih područja. “Egipatske reforme provode se duboko”, hvale ih autori studije. Tako je tamo postalo puno lakše registrirati i pokrenuti poduzeće, budući da je smanjen vlastiti za to potrebni kapital. Osim toga prepolovilo se vrijeme potrebno za ispunjenje svih birokratskih obveza. Budući da su smanjene pristojbe za upis vlasništva, puno je više ljudi upisalo svoju imovinu u zemljišne knjige. Na taj se način smanjila utaja poreza, a za 39 posto su porasli prihodi iz upravnih pristojbi u samo šest mjeseci nakon uvođenja reforme. Tko u Egiptu želi registrirati uvozno-izvoznu tvrtku, mora ukalkulirati samo pet do sedam dana za obavljanje svih formalnosti. Velike promjene koje predstavljaju olakšice za poslovne ljude dogodile su se i na drugim tržištima. U tom smislu Svjetska banka navodi Kinu, Indiju, Indoneziju, Tursku i Vijetnam. Te se zemlje nalaze u vrhu i kada se radi o return-on-investiranju: U emerging-tržištima može se u odnosu na uloženi kapital najbolje zaraditi novac. “Ne postoji bolji trenutak za ulaganje”, navodi Svjetska banka oduševljeno govoreći o tim tržištima u svojoj završnoj riječi. Kod reformi države su se prije svega usredotočile na ulazak na tržište. 39 zemalja je pojednostavilo “start-up”, ubrzalo ga ili pojeftinilo. Brojčano gledano nakon toga rangiraju ostvareni napori glede poreza i uprave. U tom pogledu Svjetska banka osobito ističe tri zemlje: Saudijsku Arabiju, koja je uklonila birokratske barijere za osnivače egzistencije, Gruziju koja je uvela zaštitu za ulagače i Rusiju koja je po prvi puta otvorila kreditni ured, preko kojega se može provjeriti bonitet kupaca.
(Vladimir Novački)




Komentirajte prvi

New Report

Close