Reforma mirovinskog sustava – put u konsolidaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2013. u 22:01
Mirovinski fond najveće poljske banke PKO BP preuzeo je Polsat

Cilj je reforme smanjiti javni dug kroz prebacivanje imovine iz privatnih fondova u državne i proširiti manevarski prostor vlade.

Planirana reforma poljskog mirovinskog sustava i zacrtana manja uloga privatnih fondova vjerojatno će potaknuti okrupnjavanje u sektoru, procjenjuju poznavatelji prilika moguće posljedice vladina nastojanja da spriječi pogoršanje javnih financija u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta.

Poljska vlada odlučila je reformirati mirovinski sustav u sklopu kojeg se obvezna mirovinska štednja trenutno slijeva u državni i u privatne fondove.  Konačnu odluku o reformi donijet će početkom rujna. Cilj je reforme smanjiti javni dug kroz prebacivanje imovine iz privatnih fondova i proširiti manevarski prostor vlade kako bi se ublažio utjecaj posustajanja gospodarskih aktivnosti. U Varšavi tvrde da privatni fondovi neće biti izbačeni iz igre kao što su neki ulagači strahovali. Njihova bi uloga tek trebala biti smanjena, a dio imovine prebačen u državni fond."Planirane promjene mogle bi dovesti do toga da će manjim igračima biti teže zaraditi. Stoga što manji bude fond, to će veći biti pritisak da se ugasi", ističe menadžer u jednom od najvećih mirovinskih fondova.

Ove je godine tako poljska podružnica njemačkog Allianza već preuzela poljsku Wartu, najmanji od 14 mirovinskih fondova. Mirovinski fond najveće poljske banke PKO BP preuzeo je pak Polsat.Skupina velikih igrača na poljskom tržištu mirovinskog osiguranja uključuje nekoliko velikih međunarodnih kompanija kao što su ING, Aviva, Axa i Generali. Manji su igrači fondovi u vlasništvu Allianza, UniCreditove podružnice Pekao i Aegona.Očekuje se da će se posljedice mirovinske reforme vjerojatno osjećati i izvan sektora osiguranja.  

Privatni fondovi drže imovinu ukupne vrijednosti 284 milijarde zlota (88 milijardi dolara), pri čemu je uglavnom riječ o državnim obveznicama i dionicama.Ukupna vrijednost njihovih portfelja odgovara protuvrijednosti oko 20 posto poljskog BDP-a, pri čemu je oko 40 posto dionica izlistano u kotaciji Varšavske burze.Fondovi drže udjele u više od 60 posto kompanija čije su dionice izlistane u kotaciji Varšavske burze a ostvaruju prosječnu stopu prinosa od 9,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close