Reforma eurozone uvjet za pomoć Grčkoj

Njemačka ne odustaje od ‘tvrdog stava’ prema najvećem europskom dužniku Grčkoj, a pomoć uvjetuje reformom europskih sporazuma

Na redovnom “summitu” šefova država i vlada članica Europske unije u četvrtak i petak u Bruxellesu trebao bi biti učinjen korak dalje u definiranju modela pomoći Grčkoj.

Govoreći pred zastupnicima Bundestaga, njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako će lideri EU specifirati koju kombinaciju pomoći Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i bilateralne pomoći članica eurozone može dobiti Grčka ako bude potrebno. Međutim, obraćajući se zastupnicima prije puta u Bruxelles, Merkel je naglasila kako se na “summitu” neće raspravljati o konkretnoj pomoći, piše londonski Financial Times. Njemačka je kancelarka istaknula kako je grčka kriza razotkrila nedostatke u eurozoni jer bez kvalitetnog procesa upravljanja dužničkom krizom stabilnost eura može biti ugrožena. “Zbog toga iniciram nužne promjene ugovornih obveza kako bi se pojačao nadzor i sankcioniranje kršenja proračunskih ograničenja”, istaknula je Merkel. No u četvrtak je postalo očito kako Njemačka financijsku pomoć Grčkoj uvjetuje promjenom odredbi u Sporazumu o rastu i stabilnosti. Naime, Merkel je prvi put javno izjavila kako je Berlin voljan uputiti izravnu financijsku pomoć ako se sve članice EU usuglase o potrebi reforme tog ugovora.

Europski interes
Prema njezinu mišljenju bilo kakva pomoć Grčkoj mora biti popraćena odlukama o dugoročnom razvoju eurozone. Napomenuvši kako djeluje u europskom interesu, Merkel je kazala kako su “Nijemci napustili njemačku marku zbog obećanja da će euro biti jednako snažna valuta”. Njemačka je nedavno dala do znanja kako bi poduprla plan o zajedničkoj pomoći MMF-a i EU, ali je ostala na stavu kako neće biti pomoći bez provođenja oštrih fiskalnih reformi grčke vlade. Osim toga takva intervencija treba biti posljednja mjera, smatra službeni Berlin. Peter Zeihan, analitičar američke tvrtke za strategijske analize Stratfor, smatra da je njemačka strategija u sljedećih nekoliko mjeseci vrlo jednostavna – dati tek toliko pozitivne retorike kako bi tržište nastavilo kupovati grčke obveznice.

Nezaustavljiv pad eura
Iako su donedavno u Uniji rezolutno odbijali mogućnost intervencije MMF-a unutar eurozone, takva ideja sve više prestaje biti blasfemična. Tako je francuski predsjednik Nicholas Sarkozy u srijedu navečer kazao kako bi u slučaju MMF-ove intervencije članice eurozone trebale biti uključene u bilo koju vrstu sporazuma. No smišljanje plana za Grčku za sada ne zaustavlja pad eura. Zajednička europska valuta u srijedu je potonula na najnižu razinu u posljednjih 10 mjeseci. Međutim, zato se oporavljaju grčke obveznice. Prinos na desetogodišnje državne obveznice pao je za četiri bazna boda na 6,3 posto. No to je još 321 bazni bod više od njemačkih državnih obveznica iste ročnosti.

Trichet

ECB i dalje posuđuje Grčkoj
Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u četvrtak je opovrgnuo mogućnost da ECB 2011. neće posuđivati novac Grčkoj, uzimajući kao kolateral njezine obveznice. Posuđivat ćemo i dalje, ali manje nego državama s AAA rejtingom, kazao je Trichet.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!