Referendum o spašavanju švicarskog nacionalnog zlata

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2014. u 10:49
Thinkstock

U Švicarskoj, zemlji koja je poznata po referendumima, 30. studenog ove godine održati će se još jedan u nizu referenduma, no ovoga puta posljedice bi se mogle osjetiti diljem svijeta.

Analizu pripremio: Admiral Markets

U Švicarskoj, zemlji koja je poznata po referendumima, 30. studenog ove godine održati će se još jedan u nizu referenduma, no ovoga puta posljedice bi se mogle osjetiti diljem svijeta. Naime, referendumom se želi sačuvati švicarsko nacionalno zlato od kojeg se očekuje da bude temelj švicarskog financijskog sustava. Na referendumu se traži:

  1. Zabrana prodaje zlatnih rezervi u posjedu švicarske centralne banke;
  2. Čuvanje svih zlatnih rezervi u Švicarskoj a ne u inozemstvu;
  3. Držanje najmanje 20% rezervi centralne banke u obliku zlata.

Do referenduma je dovela posljednja financijska kriza koja je poljuljala povjerenje u papirni novac bez pokrića te rasprodaja švicarskog nacionalnog zlata u posljednjih 15 godina. Švicarska je 1999. godine u posjedu imala 2600 tona zlata od čega je do danas prodala više od polovine te po zadnjem izvješću posjeduje samo 1040 tona. Od preostalih zaliha zlata, po službenom izvješću centralne banke, približno 20% se čuva u Londonu, a 10% u Kanadi.

Rasprodaja zlata je dovela do smanjenja postotka pokrivenosti zlatom švicarske valute. Naime, 1999. godine je švicarski franak imao pokriće vrijednosti u zlatu od 30%, a sada je taj postotak pao na manje od 8%, sa čime dio javnosti nije zadovoljan te želi promjenu dosadašnje prakse.

Po posljednjoj anketi 45% glasača podržava inicijativu za spas zlata, dok je 39% protiv a ostali su još neodlučni.

Švicarska vlada i centrala banka su izričito protiv uvođenja ovih mjera jer smatraju da bi one narušile neovisnost centralne banke te joj značajno smanjile manevarski prostor za djelovanje u slučaju potrebe. Osim toga, podizanje postotka pokrivenosti vrijednosti franka zlatom bi dovelo do ogromnog troška, budući da bi u slučaju pozitivnog rezultata na referendumu, švicarska centralna banka morala kupiti više od 1500 tona zlata.

Kupnja tako velike količine zlata bi se značajno odrazila na cijenu zlata koja bi značajno porasla sa sadašnje cijene. U posljednjih godinu dana cijena zlata je pala približno 8% sa 1340 dolara po unci na sadašnjih 1234 dolara po unci.

Većina klijenata Admiral Marketsa, vodeće FX brokerske kuće u Hrvatskoj, donedavno je imala više prodajnih nego kupovnih pozicija, no sada se situacija mijenja te ih 75% kupuje zlato dok ih samo 25% prodaje. Iz toga se može zaključiti da investitori smatraju da bi u očekivanju referenduma moglo doći do većih kretanja cijene zlata na kojima se kratkoročno može ostvariti profit.

Mi u Admiral Marketsu smatramo da će se do referenduma ipak promijeniti stajalište javnosti te da inicijativa neće proći. Radi toga eventualni porast cijene zlata neće biti dugotrajan. Dugoročno gledajući očekujemo da će cijena zlata nastaviti padati budući da je većina razvijenih gospodarstva na svijetu u ranoj fazi ekspanzivnog gospodarskog ciklusa. Uskoro će centralne banke početi dizati kamatne stope te će u potrazi za većim prinosom sve više investitora prodavati zlato i kapital ulagati u štednju, dionice i obveznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close