‘Referendum o euru’ u Italiji razrušio financijska tržišta

Autor: Tomislav Pili , 30. svibanj 2018. u 07:40
U odnosu na kraj travnja, razlika u prinosu 10-godišnje obveznice i Bunda tri puta je viša/FOTOLIA

Za potpunu sliku opsega investitorskog bijega iz talijanskih vrijednosnica treba dodati i potonuće dioničkog indeksa Milanske burze FTSE MIB za gotovo tri posto oko 15 sati. Indeks je na devetomjesečnom minimumu, a u ponor su ga ponajprije povukle dionice banaka. Guverner Banke Italije Ignazio Visco kazao je kako je rasprodaja vrlo ozbiljna, ali da za nju nema ekonomskog opravdanja. Međutim, naglasio je kako je zemlja “svega nekoliko malih koraka” udaljena od gubitka investitorskog povjerenja.

Gotovo panična rasprodaja talijanskih državnih obveznica i dionica pogodila je tržišta u utorak jer investitori vjeruju da će ponovljeni parlamentarni izbori ustvari biti izjašnjavanje o ostanku u eurozoni.

Prinosi na kratkoročne 2-godišnje obveznice – najosjetljivije na političke potrese – skočili su 150 baznih bodova, najviše od 1992. godine, na 2,73 posto. K tome, razlika u prinosu između talijanske 10-godišnje obveznice i referentnog njemačkog Bunda raširila se za 50 baznih bodova iznad 300 baznih bodova što nije zabilježeno od lipnja 2013. godine. U odnosu na 115 baznih bodova s kraja travnja, razlika u prinosu praktički se utrostručila.

Za potpunu sliku opsega investitorskog bijega iz talijanskih vrijednosnica treba dodati i potonuće dioničkog indeksa Milanske burze FTSE MIB za gotovo tri posto oko 15 sati. Indeks je na devetomjesečnom minimumu, a u ponor su ga ponajprije povukle dionice banaka. Guverner Banke Italije Ignazio Visco kazao je kako je rasprodaja vrlo ozbiljna, ali da za nju nema ekonomskog opravdanja. Međutim, naglasio je kako je zemlja "svega nekoliko malih koraka" udaljena od gubitka investitorskog povjerenja.

 

150 baznih

bodova skočio je prinos na 2-godišnje obveznice, najviše od 1992.

Kako pojašnjavaju analitičari, tržišta se pribojavaju da će kampanjom za izbore potkraj godine dominirati tema ostanka Italije u eurozoni. Ta teza ima utemeljenje u izjavi Mattea Salvinija, lidera desne Lige.

"Predstojeći izbori neće biti politički, već pravi i istinski referendum između onih koji žele da Italija bude slobodna zemlja i onih koji žele da bude porobljena. Danas Italija nije slobodna; financijski je okupirana od Nijemaca, Francuza i eurokrata", izjavio je Salvini.

Izbori, a de facto referendum o euru, egzistencijalna su prijetnja za cijelu eurozonu, ocjenjuje za Reuters politički analitičar Francesco Galietti. Ankete pokazuju da će Liga sa 17 posto glasova skočiti na 24 dok Pokret pet zvijezda i dalje drži 32 posto. Daljnje jačanje tih stranaka bio bi najveći izazov za Europu od Brexita. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

koji svi su pobjegli iz eurozone?

svi bjeez iz eura samo nasi srljalju u nj.
kao da doalzis na zabavu u 05.30 ujutro

New Report

Close