Recesija u Japanu ponovo gurnula cijene nafte prema 78 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2014. u 15:53
Thinkstock

Cijene barela sirove nafte ponovo su u ponedjeljak pale na međunarodnim tržištima prema 78 dolara.

Cijene barela sirove nafte ponovo su u ponedjeljak pale na međunarodnim tržištima prema 78 dolara nakon što je četvrti svjetski uvoznik sirove nafte Japan kliznuo u recesiju, a Saudijska Arabija ponovila da cijene nafte treba prepustiti ponudi i potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,14 dolara, na 78,27 dolara, u odnosu na zatvaranje tržišta u petak kada je u ugovorima za isporuke u siječnju završila trgovanje u plusu 1,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se u ponedjeljak trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 75,06 dolara, nakon što je petak okončao trgovinu u plusu 1,61 dolar.

U petak su se cijene konsolidirale nakon probijanja dna od 80 dolara za barel pod utjecajem obilne opskrbe i nespremnosti članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da signaliziraju smanjenje proizvodnje.

U ponedjeljak je loša vijest stigla iz područja makroekonomije, u vidu neočekivanog klizanja Japana u recesiju. U razdoblju od srpnja do rujna gospodarske aktivnosti smanjene su na godišnjoj razini za 1,6 posto zbog slabe potrošnje i izvoza, što je ponovo potpirilo zabrinutost za svjetski gospodarski rast, s obzirom na nisku razinu aktivnosti u vodećim gospodarstvima eurozone.

"Ovo je još jedan udarac cijenama nafte, još jedan faktor koji će pritisnuti cijene. Silazna putanja se nastavlja dok ne nastupi preokret a to bi mogao biti sastanak OPEC-a", ističe Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishija.

Članice naftnog kartela okupit će se 27. studenog u Beču na redovnom sastanku kako bi razmotrile proizvodnu politiku.

Najveći je uteg za tržišta trenutno obilna ponuda, posebno u kontekstu kontinuiranog rasta američke proizvodnje nafte iz škriljca dok je rast potražnje i dalje slab.

Iranski ministar za naftu optužio je "određene" članice OPEC-a da izmišljaju izgovore kako bi otklonile sugestije da se cijene stabiliziraju smanjenjem proizvodnje. Time je vjerojatno aludirao na Saudijsku Arabiju nakon što je neimenovani arapski dužnosnik u nedjelju ponovio da utvrđivanje cijena treba prepustiti tržištu.

U međuvremenu je OPEC odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 73,47 dolara, što znači da je pala 1,61 dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close