RBA OMF jedini s pozitivnim prinosom

Autor: Tin Bašić , 22. kolovoz 2010. u 22:00

Najveći negativni prinos imao je Erste Plavi OMF, ulagači su najviše vjerovali novčanim i obvezničkim fondovima, a kapital su povlačili iz dioničkih fondova

Raiffeisen obvezni mirovinski fond (OMF) prošloga je tjedna bio jedini OMF koji je ostvario pozitivni prinos, objavio je u petak regulator na svojim informativnim stranicama ne navodeći koliko je iznosio njegov rast. Pored optimističnog tjedna u vidu najvećeg pozitivnog prinosa, RBA OMF je zabilježio i najveći rast neto imovine.

Također, imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova povećana je za 136,65 milijuna kuna, stoji na stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Naime, svi OMF-ovi su zabilježili povećanje neto imovine. S druge, pak, strane, najveći negativni prinos imao je Erste Plavi obvezni mirovinski fond. Imovina je rasla i svim dobrovoljnim mirovinskim fondovima osim AZ Profitu koji je pao 0,07 posto. Najveći je, pak, rast imovine ostvario je Erste Plavi Protect od 0,68 posto, stoji na Hanfinim stranicama. Ukupna neto imovina porasla je za 2,16 milijuna kuna, odnosno viša je 0,16 posto u odnosu na tjedan prije. Prinosi tih fondova se kreću od -0,30 posto (AZ Profit) do 0,23 posto (Raiffeisen DMF). Optimizam je bio prisutan i među investicijskim fondovima čija se neto imovina prošloga tjedna povećala za 182,9 milijuna kuna. To je 1,5 posto više nego tjedan prije. Od tog iznosa, stoji na stranicama Hanfe, 222,1 milijun kuna predstavljaju novi ulozi ulagača. Najveće tjedne promjene zahvatile su fondove konzervativnije ulagačke politike – novčane i obvezničke. Tako je imovina novčanih fondova porasla 2,9 posto, odnosno za 200,2 milijuna kuna. Prinosi su se kretali između -0,19 i 0,08 posto, osim fonda PBZ Dollar čiji prinos je bio 2,6 posto. Imovina obvezničkih fondova viša je za 21,7 milijuna kuna, odnosno 2,8 posto u odnosu na tjedan prije. U jedne i druge vrste fondova uloženo je više kapitala nego što je povučeno. Jedino su kod dioničkih fondova povučena sredstva udjelničara bila veća od uloženih.

Komentirajte prvi

New Report

Close