Razlaz MMF-a, EK i ECB-a nakon grčkog debakla?

Autor: Tomislav Oharek , 11. lipanj 2013. u 20:15
MMF smatra da je zbog stava EK i ECB propalo spašavanje Grčke/FOTOLIA

U MMF-u smatraju kako su EK i ECB pogoršali stanje u Grčkoj odgađanjem otpisa dugova, a kako bi zapravo kupili vrijeme svojim bankama da smanje gubitke.

Trojka, trijumvirat Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske komisije (EK) i Europske središnje banke (ECB), a koji je nastao iz nužnosti spašavanja posrnulih država eurozone, morat će radikalno promijeniti svoj pristup rješavanju sličnih problema u budućnosti.

Kako je slikovito opisao Reuters, kada bi Trojka bila nogometna momčad, nakon jedne pobjede, jednog poraza i jednog neriješenog trebala bi potražiti novog trenera.Naime, MMF se prošlog tjedna posipao pepelom tvrdeći kako nije uspio program za spašavanje Grčke, koju je Trojka spašavala uz Portugal, Irsku, a sada i Cipar. No Reutersovi upućeni izvori tvrde kako se iza zatvorenih vrata vodio žestok sukob o tome treba li Grčka restrukturirati svoj dug što bi prisililo ulagače da na sebe preuzmu gubitke. Slično je pak bilo i s Irskom oko koje se burno pregovaralo o tome trebaju li vlasnici udjela u posrnulim bankama također platiti ceh spašavanja finacijskog sustava.

Do danas unutar Trojke nije došlo do suglasja o tome trebaju li europske vlade otpisati Ateni dio dugova kako bi Grčka mogla dugoročno i održivo otplaćivati ostatak, a ta je ideja posebno eksplozivna u Njemačkoj koju na jesen čekaju parlamentarni izbori.Ovakvo nejedinstvo oko zaista važnih pitanja ukazuju na to da je političko-finacijski menage ? trois čini se došao do svog neslavnog kraja. MMF poručuje kako je spustio svoje rigorozne standarde kako bi podržao manjkav program za Grčku, EK pak poručuje da se u osnovi ne slaže s gledištem MMF-a da je grčki dug trebao biti ranije otpisan, dok u ECB-u smatraju da se MMF razbacuje naknadnom pameti.

No stav MMF-a glede upravljanja grčkom krizom mogao bi imati i politički štetne posljedice jer u toj instituciji zapravo smatraju kako su EK i ECB pogoršali stanje u toj državi odgađanjem otpisa dugova, a kako bi zapravo kupili vremena svojim bankama da smanje gubitke, na račun poreznih obveznika.Bivši dužnosnik MMF-a Ousmene Mandeng smatra kako je Trojka himera institucionaliziranog političkog utjecaja i metoda odlučivanja MMF-a. "Percepcija je bila da se odluke donose u Bruxellesu i Berlinu, a ne u MMF-u. MMF nikad više ne bio smio biti neravnopravan partner i bolje bi bilo da se odmah povuče iz Trojke ili da sam preuzme upravljanje nad programima spašavanja", smatra Mandeng.

Komentirajte prvi

New Report

Close