Razduživanje države snizilo vanjski dug na 38,8 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2019. u 22:00
Inozemni dug sada iznosi 75 posto BDP-a što je sedam postotnih bodova manje/ Marko Lukunić/PIXSELL

Sektor opće države smanjio je svoj dug za 810 milijuna eura, odnosno 5,6 posto na godišnjoj razini.

Krajem prošle godine hrvatski bruto inozemni dug iznosio je 38,8 milijardi eura, što je za 1,4 milijarde eura manje nego godinu ranije, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

  "Prema posljednjim (revidiranim) podacima trend inozemnog razduživanja domaćih sektora nastavio se i tijekom 2018. godine. Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju prosinca 2018. godine spustio se na 38,8 milijardi eura ili 75,1 posto BDP-a (sedam postotnih bodova niže u odnosu na 2017.)", istaknuli su analitičari Raiffaisenbank Austria (RBA) u nedavno objavljenom komentaru podataka središnje banke.

 

8 posto

porasla je zaduženost financijskog sektora, na 4,1 milijardu eura

Na mjesečnoj razini inozemni je dug bio manji za 620 milijuna eura ili 1,6 posto, a rezultat je to smanjenja zaduženosti središnje banke (povećanje međunarodnih pričuva rezultiralo je poboljšanjem inozemne pozicije središnje banke) te smanjenja obveza ostalih domaćih sektora i izravnih ulaganja. S podacima za prosinac potvrđen je neprekinuti niz godišnjeg pada inozemnog duga koji datira od kraja 2015. godine, zamjećuju analitičari RBA.  Najveći doprinos smanjenju vanjskog duga na godišnjoj razini došao je od smanjenja vanjske zaduženosti javnog sektora.

Naime, na kraju prosinca bruto inozemni dug sektora opće države iznosio je 13,7 milijardi eura, što je za 810 milijuna eura, ili za 5,6 posto niže u odnosu na prosinac 2017. godine. "Ostali domaći sektori su smanjili inozemne obveze za 112 milijuna eura, nastavljajući trend razduživanja koji na godišnjoj razini datira od siječnja 2016. godine", napominje se u analizi analitičara RBA.

Pritom objašnjavaju kako su ta kretanja najvećim dijelom rezultat razduživanja u segmentu privatnih poduzeća čiji se bruto inozemni dug krajem prošlogodišnjeg prosinca spustio na 9,5 milijardi eura (2,2 posto niže u odnosu isto razdoblje godinu ranije). Financijski sektor odnosno banke povećao je, pak, svoj inozemni dug na mjesečnoj i godišnjoj razini. Krajem prosinca bruto inozemni dug tog sektora iznosio je 4,1 milijardu eura, što je za 19 posto više nego krajem studenoga lani, a osam posto više na godišnjoj razini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close