Rastu poslovne aktivnosti u eurozoni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 13:03
Foto: Thinkstock

Preliminarni zbirni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje ta londonska tvrtka, dobar je prvi pokazatelj ukupnog rasta gospodarstva.

Privatni sektor eurozone u srpnju je ostvario najbrži rast aktivnosti u posljednja tri mjeseca, pokazali su danas najnoviji podaci istraživačke tvrtke Markit, što bi moglo upućivati na rast europskog gospodarstva u trećem tromjesečju za 0,4 posto.

Preliminarni zbirni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje ta londonska tvrtka, dobar je prvi pokazatelj ukupnog rasta gospodarstva. U srpnju je dosegnuo 54 boda, nasuprot 52,8 bodova u mjesecu ranije. Time je zabilježio najvišu razinu od travnja. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.

Pritom je indeks PMI za uslužni sektor uvećan na 54,4 boda, najvišu razinu u posljednjih 38 mjeseci, nakon 52,8 bodova u lipnju. Odgovarajući PMI za sektor proizvodnje istodobno je tek blago porastao, na 51,9 bodova, sa 51,8 bodova u lipnju.

Sektor usluga u 18-članoj eurozoni pokazao je tako daleko bolje rezultate nego što su prognozirali ekonomisti iz Reutersove ankete, a i tvorničke aktivnosti pokazale su se boljima nego što su u prosjeku očekivali ekonomisti.

Iz Markita poručuju da najnoviji podaci upućuju na rast gospodarstva u ovome tromjesečju od 0,4 posto, ako se sličan tempo zadrži u kolovozu i rujnu.

"Vrlo je ohrabrujući rast aktivnosti u uslužnom sektoru, pri čemu je Njemačka zabilježila najbrži rast aktivnosti u posljednje tri godine, a čak su i francuske kompanije skromno porasle", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Deflacija i dalje prijeti

Novi podaci svjedoče i o daljnjem smanjenju cijena u uslužnom sektoru u srpnju, već 31 mjesec zaredom. Podindeks koji mjeri cijene u uslužnom sektoru tako je smanjen na 48,3 boda, unatoč visokim troškovima sirovina.

Obzirom da se godišnja inflacija u eurozoni u lipnju zadržala na 0,5 posto, što je osjetno ispod zacrtanih u ECB-u "blizu dva posto" i u opasnoj zoni, kako ju nazivaju, pred središnjom bankom ostaju teški zadaci na daljnjem suzbijanju prijetnji deflacije.

"Ima toliko viškova kapaciteta da deflacija u ovome trenutku ostaje među većim problemima. Tvrtke naprosto ne mogu u ovoj fazi prebaciti više troškove na potrošače", tumači Williamson.

Otvaranje novih radnih mjesta također ostaje problem, jer tvrtke u eurozoni gotovo da i nisu zapošljavale nove ljude u srpnju. Podindeks koji mjeri zapošljavanje u uslužnom sektoru ostao je nepromijenjen, na 50,9 bodova.

Stanje je manje blistavo u tvornicama 18-članog bloka, koje i dalje bilježi spori rast aktivnosti, pri čemu francuske tvornice i dalje izvješćuju o pogoršanju, dok je u Njemačkoj zabilježeno blago poboljšanje.

Upitan zašto tvornička aktivnost zaostaje za rastom uslužnih aktivnosti Williamson kaže da "možda to odražava geopolitičke zabrinutosti, poglavito u Ukrajini". To se počinje očitovati sve više u odgovorima sudionika naših anketa, napominje.

Odvojeno, danas su podaci iz Kine ukazali su najbrži rast industrijske aktivnosti u srpnju u posljednjih 18 mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close