Raste funkcionalnost debitnih kartica

Autor: Antonela Zečević , 01. lipanj 2010. u 22:00

Vodeće banke natječu se koja će ponuditi više funkcionalnosti na karticama koje su donedavno služile samo za podizanje gotovine i plaćanje na terminalima

Svaki zaposleni hrvatski građanin mora imati tekući račun, pa tako i karticu kako bi ga mogao koristiti. Kako se kreću brojke kartica za korištenje tekućih računa i kakvu dodatnu ponudu imaju banke kako bi privukle korisnike da koriste tekuće račune baš njihovih banaka, govore stručnjaci vodećih banaka u Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima, klijenti Zagrebačke banke koriste oko 2,7 milijuna kartica od čega čak 2,2 milijuna iznosi udio debitnih kartica Maestro. “Najveći broj ukupnih transakcija, njih više od 54 milijuna, u 2009. učinjeno je preko Maestro kartice jer se građani najviše koriste sredstvima na tekućem računu bez naplate naknade, i to na više od 800 bankomata Zagrebačke banke, na prodajno-uslužnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu”, poručuju u Zagrebačkoj banci. Što se tiče ponude i prednosti debitnih kartica koje koriste klijenti Zagrebačke banke, korisnici paket računa i Lepeza mogućnosti imaju dodatne pogodnosti kao što su popusti u stotinama trgovina, uslužnim servisima, hotelima i restoranima u cijeloj Hrvatskoj.

Naknade na bankomatu
Zatim podizanja gotovine bez naknade na više od 19.000 bankomata banaka grupe UniCredit u inozemstvu, ali i mogućnost obročnog plaćanja Maestro karticom. Ta usluga građanima omogućava plaćanje preko Maestro kartice tekućeg računa u više mjesečnih obroka, bez naplate kamate i dodatnih naknada. Erste banka iznosi optimistične brojke. Erste banka bilježi kontinuirani trend rasta broja kartica vezanih uz tekući račun, pa je tako u prvom tromjesečju ove godine zabilježen porast od dva posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. Naime, Erste banka je na kraju 2009. imala ukupno 656.152 izdane debitne kartice. Od ukupnog broja kartica najveći dio, njih 420.600, odnosi se na Maestro kartice vezane uz tekući račun, 218.827 na Visa Electron kartice vezane uz kunske i devizne štedne i žiro-račune, a 16.725 na MasterCard Business Debit karticu vezanu uz poslovni račun klijenta. “U odnosu na isto razdoblje 2008. bilježimo povećanje u broju debitnih kartica od tri posto”, rekla je Melita Olanović, direktorica Službe kartičnog poslovanja Erste banke. Kaže da je najpopularnija debitna kartica Erste banke Maestro kartica vezana uz tekući račun. Da bi privukli što veći broj klijenata u svoju banku, Erste je u travnju predstavio novu uslugu na hrvatskom tržištu vezanu uz tekući račun, koja pruža nove mogućnosti pod nazivom Erste Maestro plus. To je nova funkcionalnost postojeće Erste Maestro kartice, kojom je omogućeno podizanje gotovine na bankomatima Erste banke i povrat podignutih sredstava u ratama. Osim toga na ugovorenim prodajnim mjestima ta usluga omogućuje kupnju na rate, uz odgodu plaćanja ili kombinaciju navedenog. “Erste banka je prva banka koja pruža uslugu podizanja gotovine na bankomatima uz povrat na rate, čime je ponovno pokazala da je lider u pružanju inovativnih usluga”, ističe Olanović. Dodala je kako svojim klijentima nastoje pružiti što veći spektar usluga sa samo jednom karticom, pa tako kontinuirano obogaćuju Maestro karticu svim uslugama koje nudi kreditna kartica.

Nakon što je Erste banka u svoju ponudu uvela uslugu MasterCard Secure Code, prvi put u Hrvatskoj omogućeno je plaćanje karticama Erste Maestro preko interneta. “Erste banka svoje klijente nastoji kontinuirano educirati o mogućnostima kao i prednostima korištenja debitne kartice, pa ih stoga nagrađujemo za korištenje kartica, odnosno njihovu aktivnost. Godinu smo započeli nagradnim aktivnostima te do kraja godine spremamo još brojna iznenađenja za naše vjerne klijente”, kazala je direktorica Službe kartičnog poslovanja Erste banke. Societe Generale – Splitska banka u svom portfelju ima oko 290.000 debitnih Visa Electron kartica i više od 50.000 maestro debitnih kartica vezanih uz tekući račun. “Kroz proteklu godinu i prvo tromjesečje tekuće godine SG – Splitska banka ostvaruje kontinuiran rast u ovom segmentu poslovanja, broj kartica vezanih uz tekući račun raste iz mjeseca u mjesec. Tako je broj debitnih kartica u proteklih godinu dana porastao za 4,5 posto, dok je broj transakcija porastao za 18 posto. Ukupan volumen bilježi rast za oko 7 posto”, objasnila je Gordana Stipić, Voditeljica odjela kartice i direktni kanali u Sektoru strategija i marketing. Kaže da debitne kartice SG – Splitske banke predstavljaju primarne kartice kojima klijent raspolaže sredstvima na računu uvećanim za iznos dopuštenog prekoračenja i kao takve predstavljaju integralni dio paketa proizvoda i usluga. Klijenti SG – Splitske banke uz debitne kartice u najčešćem slučaju imaju karticu s odgodom plaćanja ili revolving kreditnu karticu, ovisno o izboru klijenta. Odgodne kartice omogućuju raspolaganje kartičnim limitom čije korištenje može biti jednokratno ili preko mjesečnih obroka, odnosno rata. Ovisno o mjestu potrošnje, roba se može plaćati s počekom od jednog do 12 mjeseci bez kamate. Revolving kreditne kartice u sebi sjedinjuju više funkcija, pa tako omogućuju plaćanje uz odgodu, plaćanje na rate bez kamate, kao i korištenje klasične revolving kreditne funkcije uz povoljne kamate i minimalnu mjesečnu obvezu od samo pet posto. Broj izdanih kartica Hrvatske poštanske banke na kraju protekle godine premašio je brojku od 500 tisuća. Početkom 2010. u odnosu na isti lanjski priodne bilježi se povećanje broja kartica za četiri posto. Posebnost HPB-ovih kartica čini mogućnost obavljanja transakcija, ne samo unutar HPB mreže već i u više od tisuću poštanskih ureda i u svim poslovnicama FINA-e bez naknada.

Posebne pogodnosti
Koliko broj izdanih kartica imaju po tekućim računima nisu htjele otkriti Raiffeisen banka, PBZ i Vaba banka. Da bi privukli klijente u svoju banku, Privredna banka Zagreb osmislila je My Card program. Njime se nagrađuje vjernost korisnika kartica s čipom. Naime, čip bilježi učestalost i iznose kupnje na određenome prodajnome mjestu, na temelju kojih korisnik ostvaruje pravo na darove i popuste. “Korisnik na određenome prodajnome mjestu svaki put plati istom karticom i prati poruke na slipu, a zatim ostvaruje pogodnosti jer se program odlikuje svojom jednostavnošću i pogodnostima koje se ostvaruju odmah, na mjestu kupnje”, kažu u PBZ-u. U Vaba banci po tekućim računima izdaju samo Maestro debitne kartice. Klijenti Vabe mogu dobiti i kreditne Mastercard kartice, charge i revolving. U Vabi poručuju da je njihov tekući račun naročito pogodan za umirovljenike koji već prvog u mjesecu na svojim računima imaju mirovine.

Pogodnosti

Pozitivan trend porasta kartica po tekućim računima zabilježila je i Hypo Alpe-Adria banka. Krajem travnja u Hypo banci su upisali ukupno 223.204 izdane kartice, od čega 208.463 Visa Electron i 14.741 Meastro karticu. U Hypo banci poručuju da već dugo u ponudi imaju tzv. komplet za brzi prelazak, koji uključuje i karticu tekućeg računa. Račun u njihovoj banci dolazi s dodatnom opremom koja uključuje gotovinski kredit, kreditnu karticu, Hypo SMS bez naknade za prvu godinu i dar dobrodošlice po izboru. Nenamjenski gotovinski kredit Hypo banke daje se do iznosa od 50.000 kuna do sedam godina otplate.

Raiffeisen

Kupnja na rate
U Raiffeisen banci kažu da u svojoj ponudi klijentima nude međunarodno valjane kartice tekućeg računa. To su Maestro i Visa Electron debitne kartice vezane za tekući račun te Visa Electron EUR i Visa Electron USD debitne kartice vezane za devizni račun. Korisni tekućeg računa mogu kupovati na rate na odabranim prodajnim mjestima.

Komentirajte prvi

New Report

Close