Rast neto dobiti, ali i 20% lošiji operativni rezultat

Autor: Ana Blašković , 25. srpanj 2018. u 22:01
Čelnici Hrvatske poštanske banke i Jadranske banke Tomislav Vuić i Mato Filipović

Neto dobit je rekordna, no operativni rezultat je slabiji zbog trenda pada kamata i rasta viška likvidnosti.

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom je polugodištu ostvarila 94,4 milijuna kuna neto dobiti, a to je, kako su se pohvalili u toj državnoj banci, najbolji polugodišnji rezultat od osnutka. Usporedbe radi, zbog kolapsa Agrokora, u isto vrijeme lani imao je 64,5 milijuna kuna gubitka.

Fokus na Dalmaciju
U ostatku godine HPB kreće u restrukturiranje i pripajanje Jadranske banke koju je početkom srpnja akvizirao i dokapitalizirao sa 110 milijun kuna. Pred predsjednikom Uprave Jabe Matom Filipovićem, i njegovom desnom rukom Alanom Herjavcom, ambiciozni su rokovi da se integracija okonča na proljeće iduće godine. Efekt koji će ta dalmatinska banka donijeti HPB-u je relativno skroman u brojkama: tržišni udio povećava se za 0,4 posto, a baza klijenata za 10-ak posto, no ne treba zanemariti potencijal turistički propulzivne Šibensko-kninske županije. 

 

94,4 milijuna

kuna neto dobit HPB-a u prvih šest mjeseci 2018.

Za financijsku podršku HPB u Šibeniku osniva regionalni centar u skladu s planom da u srednjoj Dalmaciji ojača svoju poziciju. "Preduvjet za ostvarenje pozitivnih efekata je brzo i efikasno pripajanje u HPB. Tijekom sanacije Jaba nije mogla provoditi prodajne aktivnosti te je potrebno restrukturiranje za očuvanje vrijednosti i osiguranje normalnog funkcioniranja uz ispunjenje svih regulatornih zahtjeva", kaže Filipović.  Unatoč rastu neto rezultata, operativna dobit HPB-a pala je 20 posto na godišnjoj razini, na 137,9 milijuna kuna. Pritisak na operativni rezultat posljedica je niskih kamatnih stopa i kontinuiranih prirasta viškova likvidnosti. 

Rast kredita tvrtkama
Neto kamatni prihod HPB-a iznosio je 251,4 milijuna kuna i manji je za 5,1 posto, dok je neto prihod od provizija i naknada pao 2,9 posto na 90,6 milijuna kuna. Istodobno, kredita tvrtkama porasli su 15,3 posto, a stanovništvu 4,5 posto. Ukupna aktiva banke premašila je 21 milijardu kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close