Rast kredita građanima, plasmani tvrtkama u padu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2019. u 22:00
Kunski krediti i dalje se povećavaju/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Plasmani građanima od 130,1 milijardu kuna rasli su 6,1 posto, dok su krediti tvrtkama manji 4,6 posto.

Krediti poslovnih banaka na kraju rujna iznosili su 253,5 milijardi kuna, što je 2,3 milijarde kuna ili 0,9 posto više u odnosu na kraj prošle godine, pri čemu i dalje rastu kunski, a opadaju valutni krediti, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na kraj 2018,. kunski krediti porasli za više od 7,8 milijardi kuna dok su oni s valutnom klauzulom smanjeni za 5,5 milijardi kuna.

Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano pada od sredine 2012. godine kada je taj pokazatelj "kreditne eurizacije" iznosio 76,3 posto. Na kraju rujna ove godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su 56 posto.

Više od polovine kredita plasirani su stanovništvu i oni su nominalno iznosili 130,1 milijardu kuna što je 5,6 milijardi kuna više u odnosu na kraj 2018. godine te 6,1 posto više nego krajem rujna 2018. godine.

Prema podacima središnje banke, statistika na osnovu transakcija potvrđuje nešto snažniji godišnji rast plasmana stanovništvu od sedam posto. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama.

Krediti poduzećima na kraju rujna spustili su se na 80,5 milijardi kuna, te su bili 1,3 milijarde kuna ili 1,6 posto veći na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta ostala je negativna i šesti mjesec za redom te je dodatno ubrzala na -4,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close