Rast korisnika mobilnog broadbanda u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2013. u 11:09
Thinkstock

Prema posljednjim analizama HAKOM-a mobilni broadband raste i dosegao je na kraju prošle godine 326.340 korisnika, dok je kod fiksnog širokopojasnog pristupa internetu taj broj dosegao 890.270, piše poslovni i edukativni portal iCapital.

Prema posljednjim analizama HAKOM-a mobilni broadband raste i dosegao je na kraju prošle godine 326.340 korisnika, dok je kod fiksnog širokopojasnog pristupa internetu taj broj dosegao 890.270, piše poslovni i edukativni portal iCapital.

"Ukupno je tako na kraju 2012. u Hrvatskoj na internet bilo spojeno 1,22 milijuna korisnika. Podaci HAKOM-a pokazuju i da gustoća broja širokopojasnog pristupa internetu ukupno iznosi 28,36%, pri čemu je postotak niži u fiksnoj mreži i iznosi 20,75%, a u mobilnoj mreži se očekuje dodatan porast sukladno uvođenju LTE tehnologije u spektru digitalne dividende.  S obzirom da su telekom operateri suočeni sa sve manjim prihodima od tradicionalnih govornih usluga, dok potrebe korisnika za uslugom prijenosa podataka ubrzano rastu, sve veći udio prihoda telekoma zauzimaju ostale donedavno netipične usluge poput cloud usluga, servisa za zdravstvo i školstvo te već raširenog IPTV-a. To pokazuju i globalni trendovi koji predviđaju prosječni godišnji porast broja mobilnih pretplata po stopi od 6%, pri čemu bi LTE trebao rasti 75% godišnje, broj prijenosnih uređaja i tableta 25% godišnje, a broj smartphone-ova 20%. Osim toga, očekuje se i prosječni godišnji porast mobilnog podatkovnog prometa po stopi od 30%, pri čemu se najveći boom očekuje kod tableta, točnije 50% prosječno godišnje povećanje. Tableti bi trebali predvoditi i ukupno povećanje podatkovnog prometa, koji bi se do 2018. mogao povećati čak 12x. Osim trendova u telekomunikacijskog industriji izdvojili bismo i dobre vijesti za AD Plastik. Naime, CEO FAS-a najavio je početak izvoza iz kragujevačke tvornice na američko tržište, pri čemu bi prvih 3.000 vozila trebalo biti izvezeno već u svibnju. Također, čelnik tvornice najavio je i zapošljavanje dodatnih 600 radnika zbog povećanog obujma proizvodnje. U srpsku tvornicu Fiat automobila dosad je uloženo oko 1,2 mlrd EUR, a od srpnja prošle godine je izvezeno oko 43.000 vozila, dok se istovremeno očekuje i porast potražnje na domaćem tržištu nakon što je vlada najavila subvencije za kupnju modela iz lokalne tvornice", piše iCapital.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close