Raiffeisen Bank International ostvario konsolidiranu dobit u visini 1.270 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2019. u 15:18
Foto: Getty Images

Od 1. siječnja 2018. godine na snazi je novi računovodstveni standard za financijske instrumente (MSFI 9). Osim što primjenjuje MSFI 9, RBI je promijenio i prikaz svoje bilance stanja te dijelove računa dobiti i gubitka koji su sada usklađeni sa standardima financijskog izvješćivanja (FINREP) koje je donijelo Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA). Nakon usvajanja standarda bilo je nužno prilagoditi i podatke za usporedivo razdoblje 2017. te usporedivo izvješće na dan 31. prosinca 2017. Stoga su podaci za prethodna razdoblja samo donekle usporediva.

U 2018. godini, Raiffeisen Bank International AG (RBI) je ostvario konsolidiranu dobit u visini 1.270 milijuna eura.

„Znatno smo nadmašili vrlo dobar prošlogodišnji rezultat i veoma smo zadovoljni financijskom godinom 2018. Koeficijenti adekvatnosti kapitala znatno su se poboljšali, a dodatno smo smanjili i udio neprihodonosnih kredita. Stoga skupštini dioničara možemo predložiti znatno višu dividendu nego što je bila u prethodnoj godini“, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Prihodi od poslovanja za 4 posto ili 199 milijuna eura su veći na godišnjoj razini te iznose 5.298 milijuna eura. Neto kamatni prihodi porasli su za 4 posto na 3.362 milijuna eura zbog rasta kreditiranja, a prosječna kamatonosna imovina grupe viša je za 3 posto.

Opći troškovi poslovanja povećali su se za 37 milijuna eura na godišnjoj razini te iznose 3.048 milijuna eura. Udio troškova u prihodima snižen je za 1,5 postotna boda na 57,5 posto.

„Unatoč prodaji osnovnoga bankovnog poslovanja u Poljskoj krediti komitentima povećali su se za 4 posto. Povećano je kreditiranje na gotovo svim tržištima, a najsnažniji je porast bio u Austriji, Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj“, kaže Strobl.

Znatno sniženje gubitaka od umanjenja vrijednosti financijske imovine

Gubitci od umanjenja vrijednosti financijske imovine za izvještajno razdoblje iznosili su 166 milijuna eura, u odnosu na 312 prethodne godine.

U 2018. nastavljeno je i smanjenje udjela neprihodonosnih kredita, koji je pao za 1,9 postotnih bodova od početka godine te je krajem prosinca iznosio 3,8 posto.

Koeficijent adekvatnosti ukupnoga kapitala (puni) na razini 18,2 posto

Koeficijent adekvatnosti osnovnog kapitala (CET 1, puni) povećao se za 0,6 postotnih bodova na 13,4 posto, od čega se na prodaju bankovnoga poslovanja u Poljskoj odnosi 0,9 postotnih bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close