Raiffeisen banci dobit skočila 22 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2017. u 22:00
Predsjednik Uprave Karl Sevelda posebno je istaknuo doprinos jugoistočne Europe/REUTERS

Austrijski zajmodavac zaradio 463 milijuna eura unatoč niskim kamatnim stopama.

Austrijska banka Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je prošle godine konsolidiranu dobit od 463 milijuna eura što je 22 posto više nego godinu ranije, objavljeno je u srijedu.

"S obzirom da niske kamatne stope i dalje vrše pritisak na našu zaradu, zadovoljan sam konsolidiranom dobiti. Znatno smo poboljšali rezultate u svim regijama. Osobito želim istaknuti jugoistočnu Europu, pri čemu je znalo doći do povećanja za gotovo 40 posto. Na razini pojedinačnih zemalja, osobito me veseli uspješan zaokret u Mađarskoj i Ukrajini", izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Karl Sevelda. Niske kamatne stope utjecale su na neto prihod od kamata koji je snižen 12 posto ili 391 milijuna eura na 2,93 milijarde eura.

Uz niske kamate, to se može pripisati i postojećemu višku likvidnosti te, osobito u Rusiji, smanjenju prihoda od kamata na izvedenice kupljene u svrhu zaštite za 215 milijuna eura. Neto rezervacije za potencijalne gubitke smanjene su za ukupno 40 posto ili 509 milijuna eura na godišnjoj razini na 754 milijuna eura. Omjer loših kredita pao je za 2,7 postotnih bodova na godišnjoj razini te iznosi 9,2 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close