Računovodstvena politika mjerenja zaliha u bilješkama

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2011. u 22:00

U bilješkama koje prate financijske izvještaje valja objaviti 12 skupina podataka koji točnije opisuju zalihe, njihovo stanje i vrijednost

Procjena neto utržive vrijednosti temelji se na najnovijim dokazima koji postoje u vrijeme procjene vrijednosti zaliha za koje se očekuje da će biti realizirane. Te procjene uzimaju u obzir promjene cijena ili troškova izravno povezane s događajima nakon kraja razdoblja u mjeri u kojoj ti događaji potvrđuju uvjete koji su postojali na kraju razdoblja. Materijal i druge zalihe namijenjene proizvodnji zaliha ne otpisuju se ispod troška nabave, ako se očekuje da će gotovi proizvodi u koje će biti ugrađene biti prodani po cijeni u visini ili iznad troškova. Međutim, kad smanjenje cijene materijala upućuje na to da će troškovi gotovih proizvoda biti veći od neto utržive vrijednosti, vrijednost materijala se otpisuje do neto utržive vrijednosti, koja se prema standardu procjenjuje iznova u svakom sljedećem razdoblju. Prestanak priznavanja – prema HSFI 10 zalihe se prestaju priznavati kada više nije vjerojatno da će buduće ekonomske koristi pritjecati poduzetniku i kada se troškovi ili vrijednost zaliha ne može pouzdano izmjeriti, a osobito kada su zalihe prodane.

Procjene vrijednosti
Procjena neto utržive vrijednosti temelji se na najnovijim dokazima koji postoje u vrijeme procjene vrijednosti zaliha za koje se očekuje da će biti realizirane. Ove procjene uzimaju u obzir promjene cijena ili troškova izravno povezane s događajima nakon kraja razdoblja u mjeri u kojoj ti događaji potvrđuju uvjete koji su postojali na kraju razdoblja. Materijal i druge zalihe namijenjene proizvodnji zaliha ne otpisuju se ispod troška nabave ako se očekuje da će gotovi proizvodi u koje će biti ugrađene biti prodani po cijeni u visini ili iznad troškova. No, kad smanjenje cijene materijala upućuje na to da će troškovi gotovih proizvoda biti veći od neto utržive vrijednosti, vrijednost materijala se otpisuje do neto utržive vrijednosti, koja se prema standardu procjenjuje iznova u svakom sljedećem razdoblju.Prema HSFI 10, u bilješkama je potrebno objaviti sljedeće podatke: računovodstvene politike usvojene za mjerenje zaliha i korištene metode obračuna troškova; ukupan knjigovodstveni iznos zaliha i knjigovodstveni iznos u klasifikacijama koje su prikladne za poduzetnika; knjigovodstveni iznos zaliha iskazanih po fer vrijednosti umanjen za troškove prodaje; iznos zaliha priznat kao rashod tijekom razdoblja; te iznos bilo kojeg otpisa zaliha koji je priznat kao rashod razdoblja.

Iznosi i zalihe
U bilješke također ulazi iznos bilo kojeg poništenja otpisa vrijednosti zaliha koji je priznat kao smanjenje iznosa zaliha koji je priznat kao rashod u razdoblju; okolnosti ili događaje koji su doveli do poništenja otpisa zaliha; knjigovodstveni iznos zaliha založenih kao instrument osiguranja plaćanja obveza; knjigovodstveni iznos zaliha za koje se očekuje povrat ulaganja nakon duže od jedne godine od datuma bilance; ispravak (otpis) vrijednosti zaliha do neto utržive vrijednosti; iznosi zaliha koji su tijekom razdoblja priznati kao rashod, koji se često nazivaju troškovima prodanih proizvoda, sastoje se od troškova koji su prethodno uključeni u mjerenje zaliha koje su sada prodane, te neraspoređenih općih troškova proizvodnje i neuobičajene iznose troškova proizvodnje zaliha. Uvjeti u kojima poduzetnik posluje mogu također opravdati uključivanje drugih iznosa, kao što su npr. troškovi distribucije; te značajne razlike između vrijednosti zaliha iskazane u bilanci temeljem metoda prvi ulaz – prvi izlaz ili ponderirani prosječni trošak i najnovije poznate tržišne vrijednosti prije datuma bilance poduzetnik treba objaviti ukupno za svaku kategoriju zaliha u bilješkama uz financijske izvještaje.

Kratkotrajno

Materijalna imovina
Zalihe se definiraju kao kratkotrajna materijalna imovina koja se drži zbog prodaje u redovnom toku poslovanja; koja se drži u procesu proizvodnje za navedenu prodaju ili kao materijal, odnosno dijelovi koji će biti utrošeni u procesu proizvodnje ili u postupku pružanja usluga. U procesu poslovanja zalihe mogu obuhvatiti sljedeće oblike: zalihe sirovina koje čine sastavni dio gotovih proizvoda; zalihe rezervnih dijelova; zalihe nedovršene proizvodnje; te zalihe gotovih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close