Na adrese 30 domaćih banaka stići će račun HNB-a za superviziju, evo tko će platiti najviše

Autor: Ana Blašković , 05. prosinac 2013. u 21:12
Od HNB-a stiže novi trošak za banke i štedionice/R. Anić/PIXSELL

Zagrebačka banka platit će više od 10 milijuna kuna jer je najveća.

Do 31. svibnja iduće godine na adresu svake od 30 domaćih banaka pristići će račun Hrvatske narodne banke za usluge supervizije.

Supervizor od siječnja po uzoru na europsku praksu uvodi novi regulatorni trošak za nadziranje bankovnog sektora koji će se naplaćivati u visini 0,01 posto aktive banaka na zadnji dan godine. Budući da je imovina bankarskog sektora na kraju rujna dosegla gotovo 404 milijarde kuna, banke će novi namet godišnje stajati oko 40 milijuna kuna. Njega će plaćati proporcionalno svojoj veličini što zapravo znači proporcionalno količini posla koji moraju odraditi supervizijski timovi iz središnje banke.

Aktiva tržišnog lidera Zagrebačke banke premašila je 106,5 milijardi kuna pa će ona podnijeti i lavovski dio tog nameta i godišnje platiti više od 10 milijuna kuna. Privredna banka platit će 6,6 milijuna kuna, Erste šest milijuna, Raiffeisen banka oko tri milijuna kuna… Uz banke novu naknadu za superviziju će platiti i stambene štedionice kao kreditne institucije, no njihova aktiva iznosi 7,5 milijardi kuna pa zbirni trošak neće dosegnuti ni 0,8 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close