PwC: Rast svjetske ekonomije 3,4%

Autor: Ana Blašković , 07. siječanj 2020. u 22:00
Broj stanovnika nastavlja rasti, ali uz najveći udio starijih do sada/Marko Lukunić/PIXSELL

Konzultantska kuća predviđa godinu sporije globalizacije svjetskog gospodarstva i nastavak trgovinskih napetosti.

Globalno gospodarstvo tijekom 2020. godine rast će brzinom od oko 3,4 posto prema paritetu kupovne moći, za razliku od dugoročnog prosjeka od 3,8 posto godišnje, koji se odnosi na 21. stoljeće, najnovija su predviđanja PwC-a. 

Kompanija procjenjuje da će ova godina biti godina sporije globalizacije svjetskog gospodarstva, a trgovinske napetosti i dalje će predstavljati izazov globalnim lancima opskrbe i daljnjoj integraciji globalnog gospodarstva. Unatoč tome, PwC očekuje da će uslužne djelatnosti ostati 'svijetla točka' globalne trgovine, s obzirom na to da će ukupna vrijednost izvoza usluga u 2020. doseći rekordnih sedam bilijuna dolara. SAD i Ujedinjena Kraljevstvo vrlo će vjerojatno ostati vodeći izvoznici usluga premda se očekuje kako će Kina tijekom godine prestići Francusku koja trenutačno zauzima četvrto mjesto.

U PwC-u očekuju da će 2020. donijeti umjereni rast svjetskog gospodarstva jer najvećim igračima pomaže razdoblje niskih kamatnih stopa koje omogućuje pristupačne uvjete financiranja i oslanjanje na potrošnju kućanstva kao izvor rasta umjesto neto izvoza i ulaganja. "Globalizacija je od 1970-ih godina najznačajnije obilježje globalnog gospodarstva. Međutim, globalni obujam robe kojom se trguje drastično se smanjio, čak i obrnuo smjer tijekom 2019.

Osim učinkovitog raspuštanja mehanizma za rješavanje sporova Svjetske trgovinske organizacije u prosincu, globalna trgovina će se u budućnosti vjerojatno morati suočiti s još većim izazovima", kaže viši ekonomist u PwC-u Barret Kupelian. PwC predviđa više radnih mjesta u svim sektorima, no ne nužno i pravedno raspodijeljenih, rast Indije na ljestvici svjetskih gospodarstava te dosezanje rekordnih brojki svjetskog stanovništva uz najveći udio starijih do sada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close