Putin dao dvjema bankama 6,6 mlrd. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2014. u 22:01
Lavovski dio državne pomoći dobit će VTB banka/REUTERS

Banke će izdati nove dionice koje će kupiti stabilizacijski fond financiran prihodima od nafte.

Ruska vlada odobrila je 239 milijardi rubalja (6,6 milijardi dolara) pomoći za dvije najveće državne banke, pogođene zapadnim sankcijama.

VTB banka će dobiti lavovski dio odobrenog novca, čak 214 milijardi rubalja, dok će Rosselkhozbank dobiti 25 milijardi, navodi se u uredbi potpisanoj prošlog tjedna i objavljenoj u ponedjeljak na internetskoj stranici vlade. Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog podrške proruskim pobunjenicima u Ukrajini ograničile su pristup ovih dviju banaka zapadnim tržištima kapitala. Banke će izdati nove povlaštene dionice koje će kupiti ruski stabilizacijski fond, financiran najvećim dijelom prihodima od prodaje nafte.

Početkom kolovoza ti su prihodi iznosili 86,5 milijardi dolara.Zbog ograničenog pristupa tržištima kapitala srezale su sposobnost ruskih banaka za kreditiranje, i to u trenutku kada slaba domaća potražnja koči rast a vlada želi da domaće tvrtke povećaju ulaganja kako bi smanjile ovisnost o Zapadu. Rusija je zauzvrat zabranila uvoz većine prehrambenih proizvoda iz EU i SAD-a, pa će po ocjeni dužnosnika poljoprivredni sektor trebati gotovo 18 milijardi dolara dodatnih ulaganja kako bi proizvodio više hrane.Poslovni dnevni list Vedomosti izvijestio je u utorak da ruska vlada razmišlja o osnivanju državne reosiguravateljske kompanije.

Rusija je i u tom sektoru jako ovisna o stranim tvrtkama.List je citirao izvor iz ministarstva financija koji je rekao da će stvaranje takve tvrtke zahtijevati za početak najmanje 1,5 milijardi dolara kapitala, dok financijski časopis Dengi procjenjuje da sektor treba 10 milijardi dolara kapitala kako bi se zamijenile strane tvrtke. Banka VTB izvijestila je prošlog tjedna da joj se neto dobit u prvoj polovini godine smanjila 82 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na pet milijardi rubalja. Izrazili su ipak uvjerenje da se mogu oduprijeti zapadnim sankcijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close