‘Pupovčeva’ banka kasni i zbog problema srpske Metals banke

Autor: Vladimir Harak; Mirko Mlakar , 24. listopad 2008. u 00:00

Problemi Metals banke počeli su jer je netko internu informaciju učinio javnom i tako pokrenuo lavinu neželjenih događanja

Na pitanje Poslovnog dnevnika što je sa Skupštinom dioničara novčarske ustanove u javnosti već nazvane “Srpska banka”, a čije je sazivanje najavio prvo za rujan, pa za listopad, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da projekt “u tehničkim aspektima napreduje, uz oprez s obzirom na opću krizu financijskih sustava”.“Kada će se održati osnivačka Skupština, odlučit će glavni osnivački i ulagači, a ne mi kao inicijatori”, rekao je saborski zastupnik SDSS-a.

Zdrava i nelikvidna
Na pitanje znači li to da se osnivanje banke odgađa ne neodređeno vrijeme, izjavio je samo da trebamo razumjeti “zauzetost ulagača oko svoje konsolidacije”, a kad smo ga pitali odnosi li se to i na novosadsku Metals banku, koja je sada u problemima, a predstavljena je kao jedan od većih dioničara banke koju promiču neke strukture srpske manjine, Pupovac je rekao da: “To je jedan od elemenata opreza koji sam spominjao”. Drugim riječima, zagrebačka “Srpska banka” kasni i zbog krize u Metals banci, u kojoj je Pupovac ljetos vidio “ozbiljnog partnera”. Još se sa sigurnošću ne može reći što je izazvalo krizu Metals banke i kako je jedna od najzdravijih banaka u Srbiji dospjela u zonu smanjene likvidnosti. Inače, glasnogovornica HNB-a Ružica Vuger izjavila je da u središnju banku nije stigao zahtjev kojim bi se tražilo odobrenje za rad najavljivane “Srpske banke”.

Jačanje pozicije
Prije nekoliko dana Upravni odbor, u prisustvu stručnjaka Narodne banke Srbije, usvojio je devetomjesečno izvješće o poslovanju, na temelju koga se može zaključiti da je banka solventna u svakom trenutku. Na kraju trećeg tromjesečja Metals banka imala je 418,4 milijuna dinara (5,2 milijuna eura) dobiti i adekvatnost kapitala od 26,1 posto, što je mnogo bolje od dopuštenih 12 posto koliko propisuje NBS. Neslužbeno se može čuti da je posljednjih mjeseci banka znatno ojačala pozicije tako što su njezini klijenti postale velike tvrtke i državni fondovi te da su upravo ti komitenti iznenada počeli povlačiti depozite. Kad je banka počela koristiti obveznu rezervu kod NBS-a, uslijedilo je upozorenje iz Beograda i poslije pojačana kontrola središnje banke. Tekst NBS-ova priopćenja ne može se naći na službenoj mrežnoj stranici središnje banke, a ni na stranici agencije Beta, koja je priopćenje proslijedila medijima. Teško je objasniti zašto je NBS, baš u jeku napora da stabilizira bankarsko tržište i otkloni paniku klijenata, uperio prst u jednu malu i dosad vrlo zdravu banku. Ako su postojali uvjeti da se sanira likvidnost, što se i navodi u priopćenju središnje banke, zašto se onda izašlo u javnost s pričom o nelikvidnosti? Je li tko bez znanja guvernera Radovana Jelašića internu informaciju učinio javnom i tako pokrenuo lavinu neželjenih događanja, a već se sumnjalo na to da iz središnje banke cure obavijesti. Poslovne bilance Metals banke su odlične, ali se kriza likvidnosti produbljuje. Plaćanja tvrtki su prorijeđena, a kruti nadzor NBS-a ne ostavlja prostor za relaksiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close