Kopernikanski zaokret: Zeleno svjetlo Hanfe prvom hrvatskom društvu za upravljanje VC fondovima

Autor: Bernard Ivezić , 07. kolovoz 2019. u 14:27
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Novi fond će ulagati isključivo u projekte s mjerljivim social impactom u Hrvatskoj i Sloveniji.

Za najviše šest mjeseci u Hrvatskoj će s ulaganjima početi novi VC fond fokusiran na hrvatske startupe težak 225 milijuna kuna (30 mil. eura).  Iako bi formalno trebao biti treći po redu te najmanji, novi fond, Feelsgood Social Impact Investment Fund, donosi kopernikanski preokret kako za lokalnu startup zajednicu tako i za ovdašnju financijsku industriju.  Ne samo da je ovo naš prvi "social impact" fond već je i prvi VC fond u Hrvatskoj koji će mendžirati društvo za upravljanje fondovima iz Hrvatske.

Upravo ovo potonje odobrila je Hanfa krajem prošlog tjedna. Renata Brkić, suosnivačica Feelsgood Social Impact Investment Fonda kaže da su u posljednje tri godine odradili većinu priprema, dobili dva od tri ključna zelena svjetla za početak rada, od EIF-a i Hanfe, i da stoga mogu biti sigurni da će u siječnju biti operativni. "Feelsgood Social Impact Investment Fund bit će prvi VC fond u cijelosti razvijen u Hrvatskoj. Strateški smo se opredijelili da i fond i društvo za upravljanje budu regulirani u Hrvatskoj, a ukupna vrijednost fonda projicirana je na 30 milijuna eura te će pokrivati tržišta Hrvatske i Slovenije", kaže Brkić.

Osnivači društva, odnosno tvrtke koja će upravljati fondom su visoka povjerenica World Business Angel Investment Forum (WBAF) za Hrvatsku Renata Brkić, iskusni VC fond menažer s dugogodišnjim iskustvom u toj industriji na Bliskom istoku, Egiptu i državama ZND-a Srđa Iveković, bivši predsjednik uprave najvećeg mirovinskog fonda AZ-a Dinko Novoselec i bivši predsjednik Hanfe Petar-Pierre Matek.

"Preostaje nam još treći korak, a to je odobrenje pravila fonda od strane regulatora Hanfe. Plan nam je da to bude kroz jesen, tako da možemo biti spremni za rad do 1. siječnja 2020. godine", kaže Brkić. U Hrvatskoj već posluju dva VC fonda. Prije četiri godine s radom je započeo VC fond South Central Ventures, u koji je investirala RH, teži 40 milijuna eura i u koji je uložio u niz domaćih startupa, uključujući Agrivi. Ove godine s radom je započeo Fil Rouge Capital.

Najveći je na tržištu, vrijedan 42 milijuna eura, i prvi je koji je isključivo fokusiran na startupe registrirane u Hrvatskoj. Ovaj treći fond, Feelsgood Social Impact ulagat će i izvan Hrvatske, odnosno u Sloveniji. Međutim, za razliku od prethodna dva fonda sve će investicije morati imati 'social impact'. "Kao i svaki drugi VC fond i mi naš za cilj ima profit, ali nama to nije jedini cilj. Mi se obvezujemo da će investicije u koje idemo polučivati dobar i mjerljiv društveni učinak. Cilj nam je i potaknuti razvoj kružne ekonomije, definirane kroz 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja", kaže Brkić.

 

15 milijuna

eura u novi fond uložio je EIF

Pojašnjava da svaka tvrtka ima neki društveni učinak i tvrtke to danas izražavaju kroz DOP. "Ali u DOP-u su se tvrtke obvezivale da kroz poslovanje neće raditi štetu, ali u 'social impactu' se obvezuju da će raditi dobro. Razlika je naoko mala, ali zapravo je suštinska i ogromna", naglašava Brkić. Dodaje da im je cilj da sve investicije imaju dobar učinak na ljude, planetu Zemlju i profit, pa će stoga svaka njihova investicija morati dobiti i zeleno svjetlo za društveni učinak.

Pojašnjava da to ne znači da startupi moraju nužno zapošljavati teže zapošljive skupine da biste bili društveni poduzetnik. "To se može postići i tako što ste napravili aplikaciju koja pomaže invalidima, invalidi je stvarno koriste i poboljšava im kvalitetu života. Možda će netko pomoći u tome da se u Slavoniji ili Lici zadrži više visoko-obrazovanih stručnjaka, a ne da odu u Irsku. Ili pak da će pomoći u očuvanju Jadranskog mora od onečišćenja i kroz projekt zaposliti otočko stanovništvo", ilustrira Brkić investicijsku politiku pravog social impact fonda u Hrvatskoj.

Dodaje da su tržišta Hrvatske i Slovenije relativno mala i da se stoga Feelsgood Social Impact neće ograničavati po tehnologijama, sektorima i industrijama.  Novom je fondu EIF, koji drži 49,99 posto vlasništva, dao zeleno svijetlo u ožujku. Brkić kaže da su odmah potom krenuli u pregovore s drugim potencijalnim investitorima. Neslužbeno doznajemo da ih imaju dovoljno da matchaju EIF-ovih 15 milijuna eura. U branši se priča da najveći interes dolazi iz financijskog sektora, posebno osiguravatelja. 

No, već neko vrijeme kruže priče da se čak i mirovinski fondovi spremaju početi ulagati u startupe pa bi im investicija u Feelsgood Social Impact lako mogao biti prvi korak u tom smjeru.  Brkić nam je na to rekla da prema pravilima EIF-a svi investitori imaju iste uvjete, a da tko su oni ne može zasad komentirati.

  "Mogu tek reći da smo i mi osnivači također investirali u fond", kaže Brkić. Dodaje da su otvoreni za suradnju sa svim dionicima u startup ekosustavu u Hrvatskoj i Sloveniji – tehnološkim parkovima, poduzetničkim inkubatorima, poduzetničkim akceleratorima, mrežama poslovnih anđela, regionalnim razvojnim agencijama. "S nekima smo već započeli suradnju, poput ACT akceleratora za društvene poduzetnike te s globalnom networking platformom WBAF-im uredom za Hrvatsku", zaključuje Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close