Prosječna cijena najma stana u Zagrebu 357, a kuća čak 2529 eura

Autor: Stanko Borić , 22. studeni 2007. u 06:30

Najtraženije zagrebačke gradske četvrti za najam su Centar, Jarun, Knežija, Trešnjevka i Maksimir

Iako se u posljednje vrijeme, odnosno posljednjih mjeseci sve više odlučuju na ostvarenje profita kupnjom dionica, građani Hrvatske ostvarenje zarade ponajviše vide u kupnji, odnosno prodaji nekretnina. Jedan od razloga tolike “popularnosti” investiranja u nekretnine je što je to uglavnom sigurna investicija – potražnja na tržištu je veća od ponude, cijene nekretnina rastu (godišnji porast vrijednosti iznosi 1,5-2 posto godišnje) iako je prodaja u padu. S druge strane na najam nekretnina u Hrvatskoj gleda se kao na privremeno rješenje, većinom za srednjoškolce, studente, samce ili mlade parove koji započinju zajednički život. Prema podacima internetskog portala Crozilla.com, već duže vrijeme najtraženiji su jednosobni stanovi ili garsonijere, a cijene takvih nekretnina kreću se od 250 do 400 eura mjesečno, ovisno o poziciji, opremljenosti i uređenju stana. Stanovi veće kvadrature, odnosno od 40 do 80 četvornih metara, odnosno dvosobni i trosobni stanovi, iznajmljuju se po cijeni od 400 do 800 eura.

Studenti dižu cijene stanova
Interes za stanove manje kvadrature, namijenjene uglavnom studentima, diže cijenu stanova, pa se događa slučaj da se izjednačuje cijena najma dvosobnih stanova s garsonijerama. Većini osoba koje unajmljuju stan najpoželjnije karakteristike su održavanost stana te da se nalazi u zoni gradskog prometa. Najtraženije gradske četvrti za najam su, prema podacima Crozilla.com, Centar, Jarun, Knežija, Trešnjevka i Maksimir. U pravilu, u prvom mjesecu najma stana stanodavci traže jednu najamninu unaprijed kao polog u slučaju neplaćanja režija ili prekasnog otkazivanja najma. Potpisivanjem ugovora i njegovim ovjeravanjem kod javnog bilježnika te plaćanjem poreza u slučaju iznajmljivanja nekretnine zaštićuju se obje strane u najmu iako se većina najma nažalost obavlja na “crno”. Kuće se iznajmljuju po prosječnoj cijeni od 2529,45 eura, a prosječna kvadratura iznosi 255 m2. Za razliku od Hrvatske i regije u kojoj se nalazi, u većem dijelu ostatka razvijenog svijeta podstanarstvo je uobičajen način stanovanja. Više je razloga za to: veća je mobilnost ljudi, financijski je isplativije, a i životni prostor se mijenja prema mjestu zaposlenja – uzevši u obzir da se u razvijenim zemljama posao mijenja svakih 4 do 5 godina, može se uvidjeti kako je podstanarstvo isplativiji način stanovanja nego kupnja nove nekretnine. Prednosti podstanarstva pred kupnjom stana evidentne su u činjenici da, ako je riječ o legalnom načinu unajmljivanja stana, osoba koja stan unajmljuje može iskoristiti pravo na poreznu olakšicu. Osim toga stan se najčešće unajmljuje već namješten tako da nije potrebno investirati novac u kupnju namještaja.




Prosjek od 357 eura
U prosjeku, cijena najma manjeg jednosobnog stana u Zagrebu iznosi 357 eura, što je općenito manje od prosječne rate kredita za stan takve površine. I dok je u Hrvatskoj jako velik raspon cijena najma četvornog metra u Zagrebu, kreće se od minimalne cijene 4,29 do maksinalne cijene od 21,42 eura po kvadratu, u većini glavnih gradova Europske unije manji su rasponi cijena najma. Prema podacima europske nevladine udruge Conseil europeen des Professions immobiliers (CEPI) cijena najma u europskoj prijestolnici Bruxellesu kreće se od 6 do 11 eura po četvornome metru. U Amsterdamu je cijena od 8 do 12 eura, u Beču je od 5,2 do 12 eura, dok je u Londonu cijena najma četvornog metra za stanovanje od 9 do 20,15 eura. Dosta je velik raspon cijena u Berlinu gdje najjeftniji kvadrat za iznajmljivanje stoji svega 3,4 eura (što je i najjeftinije od svih glavnih gradova EU), dok je gornji iznos 15 eura. No europski rekorder u toj kategoriji je Rim u kojemu se raspon kreće od 5, pa sve do nevjerojatnih 62,5 eura po četvornome metru. U susjednim zemljama Sloveniji i Mađarskoj cijene su od 5 do 11 eura (Ljubljana) te od 5 do 10 eura (Budimpešta).

London i Mumbai imaju najveći rast najma

Rekorderi na svjetskom tržištu iznajmljivanja nekretnina za poslovne prostore su London i Mumbai, a Singapure je grad koji bilježi najveći porast cijene najma. Prema podacima najveće svjetske brokerske kuće za nekretnine CB Richard Ellisa, cijena godišnjeg najma za četvorni metar poslovnog prostora na londonskom West Endu je 328,91 dolar (prosjek za londonski City je 180,80 dolar). Mumbai je drugi na listi s cijenom od 189,51 dolara za godišnji najam kvadrata poslovnog prostora. Azijski poslovni bum zaslužan je za ekspresni rast cijena na tom kontinentu. I dok je Mumbai rastao za 55 posto, svjetski rekorder ove godine je Singapur gdje su cijene rasle za 83 posto. Središnji Manhattan je s prosjekom od 100,79 dolara najskuplji na sjevernoameričkom kontinentu (ukupno na 12. mjestu svjetske ljestvice), a prosjek za cijeli njujorški poslovni prostor Down Town je 53,47 dolara (tek 46. na u svijetu).

Komentirajte prvi

New Report

Close