Proširen pristup ‘crnoj listi’ dužnika

Autor: Ana Blašković , 05. travanj 2010. u 22:00

Razmjena podataka Članice HROK-a odnedavno mogu postati leasing i kartičarske kompanije

Prelijevanju iz šupljeg u prazno dolazi kraj; podaci imate li minus na tekućem računu, otplaćujete li uredno stambeni kredit ili pretjerujete s ‘peglanjem’ kreditnih kartica, ubuduće postaju dostupni svim tvrtkama koje odobravaju kredite.

Odnedavno osim banaka i stambenih štedionica, članice Hrvatskog registra obaveza po kreditima (HROK) mogu postati leasing kompanije, kartičari te tvrtke koje se bave potrošačko-kreditnim poslovima, ali pod uvjetom da su s njima vlasnički povezani. Odlučila je to Skupština HROK-a radi prilagodbe Zakonu o potrošačkom kreditiranju koji davatelje kredita obvezuje na provjeru kreditne sposobnosti klijenta. Dosad su sporazum potpisali Erste Card Club, PBZ Card te SG Consumer finance. Proširenjem baze korisnika registra osigurat će se cjelovita informacija o ukupnoj zaduženosti klijenta, bilo da je korisnik bankovnog, leasing, kartičnog ili potrošačkog kredita. Na taj način olakšat će se procjena kreditne izloženosti klijenta te spriječiti njegova prezaduženost, poručuju u HROK-u. U bazama korisnika registra evidentirano je 10 milijuna zapisa za više od tri milijuna građana, a dnevno pristigne oko 1500 kreditnih zahtjeva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne znam samo kome će se plasirati krediti u našem prezaduženom društvu. Mislim da će banke morati mijenjati način poslovanja. Lako je zaoštravati pravila za podizanje kredita, ali kad neće biti plasmana na tržište…..? Što onda?

New Report

Close