Propast hipoteka odvjetnicima donijela 373 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 20. srpanj 2015. u 16:50
Banke s Wall Streeta tužene su od 2010. do veljače ove godine/FOTOLIA

Banke su tužene zbog štete koje su nanijele izdavateljima hipotekarnih kredita, Freddie Macu i Fannie Maeu.

Američka savezna agencija za financiranje stambene izgradnje (FHFA) otkrila je kako je u posljednjih pet godina platila dvjema privatnim odvjetničkim tvrtkama više od 373 milijuna dolara za vođenje parnica protiv nekoliko velikih banaka s Wall Streeta.

Banke su tužene zbog šteta koje su nanijele najvećim izdavateljima hipotekarnih zajmova, Fannie Maeu i Freddie Macu. Golemi iznos odvjetničkih troškova agencija je otkrila na zahtjev Reutersa koji se pozvao na zakon o pristupu informacijama. Međutim, iako zvuči frapantno, FHFA je odvjetničkim tvrtkama Quinn Emanuel i Kasowitz Benson platila tek dva posto od ukupno 18,7 milijardi dolara koje su te odvjetničke tvrtke uspjele namaknuti za FHFA kroz nagodbe i sudske presude protiv 16 banaka.  

 

18tužbi

pokrenula je agencija za financiranje stambene izgradnje

Među tim bankama bile su Bank of America, JP Morgan Chase i Deutsche Bank. FHFA je pokrenula ukupno 18 tužbi zbog više od 200 milijardi dolara vrijednih hipotekarnih obveznica koje su banke prodale Fannie Maeu i Freddie Macu prije financijske krize 2008. godine, a nisu upozorile na sve rizike vezane uz te vrijednosnice. FHFA nadgleda poslovanje Fannie Mae i Freddie Mac nakon što je 2008. godine na vrhuncu financijske krize te financijske institucije suočene s bankrotom preuzela vlada.

Glasnogovornica FHFA izjavila je da je angažiranje privatnih odvjetničkih tvrtki Quinn Emanuel i Kasowitz Benson bila razumna i troškovno odmjerena odluka kako bi se nadoknadili gubitci Fannie Mae i Freddie Mac, te je istaknula da je rezultat pozitivan za porezne obveznike.

Taj iznos odvjetničkim je tvrtkama plaćen od 2010. do početka veljače ove godine. Od tada je taj regulator platio i znatno više odvjetničkim uredima, zbog suđenja Nomuri i Royal Bank of Scotland, koji su optuženi da su dali Fannie Mae i Freddie Macu pogrešne informacije pri prodaji 2 milijarde dolara obveznica pokrivenih hipotekama.  Sud na Manhattanu u svibnju je utvrdio krivnju tih banaka i naložio da plate 806 milijuna dolara kazne, no Nomura se žalila na tu presudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close