Promovirani prvi ekonomski specijalisti

Autor: Stanko Borić , 26. rujan 2010. u 22:00

Moguća 32 studijska smjera

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu promovirana je krajem prošlog tjedna prva generacija sveučilišnih specijalista, u kojoj su 204 studenta dobila diplome.

Riječ je o studentima koji su diplomirali po starom sustavu studiranja, a njihovo akademsko obrazovanje odgovara šestogodišnjem studiju. Izobrazba je viša od one koju imaju studenti koji su po “Bolonji” završili petogodišnji studij, a promovirani će imati titulu univ. spec. oec. Gotovo polovica promoviranih dodiplomski je studij završila na nekom drugom fakultetu, a ekonomska znanja su stjecali u dvosemestralnom specijalističkom studiju. Ova je generacija sveučilišnih specijalista mogla birati između 24 studijska smjera, dok se za nadolazeće generacije spremaju 32 smjera. Dekan Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat istaknuo je kako se prvi put u 90-godišnjoj povijesti tog fakulteta dodjeljuju diplome i akademski naziv sveučilišnog specijalista. Kolegama je poručio kako je “od sada njihova misija stečena znanja primijeniti u praksi i dati svoj doprinos u razvitku jedine, lijepe naše Hrvatske”. Dodao je kako je većina od njih uglavnom zaposlena i već su afirmirani stručnjaci u svojim područjima, te kako znaju da smo svi osuđeni na cjeloživotno obrazovanje, jer je to uvjet bez kojeg se ne može opstati, niti participirati na tržištu znanja. Među promoviranima u prvom naraštaju je i direktor sektora za opće poslove u HEP-u Jerko Doko, te saborski zastupnik HDZ-a Damir Sesvečan.

Objašnjavajući motive zbog kojih je upisao specijalistički studij, “senior” među studentima Doko kaže kako je nužno učiti cijeli život, a htio je i potvrditi znanja koja je do sada prikupio kako u praksi, tako i u teoriji. HEP-ov direktor kaže kako će nova znanja koja je dobio na fakultetu primijeniti u svom poduzeću. Diplomirani pravnik Sesvečan, koji je već u drugom mandatu HDZ-ov zastupnik i predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na specijalističkom je studiju završio smjer Strateško poduzetništvo. Iako na promociji nije bio nazočan zbog drugih obaveza, za Poslovni dnevnik je pojasnio kako ga je zanimao sam studij Strateško poduzetništvo, jer je to danas top-tema u Hrvatskoj. Posebno ga je zanimala i tema intelektualnog kapitala u gradovima i općinama Zagrebačke županije, odakle i sam potječe, pa je to bila i tema njegovog rada. Uz pravo zanima me i ekonomija, kaže Sesvečan, koji vjeruje kako viša akademska znanja mogu bitno pomoći u poduzetničkoj karijeri, iako se to trenutačno ne odnosi na njega jer mu je za sada politika u prvom planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close