Proizvođačke cijene na godišnjoj razini pale 37. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2016. u 09:21
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U odnosu na isti lanjski mjesec, u svibnju su cijene industrijskih proizvoda na domaćem bile niže za 6,3 posto, a na nedomaćem tržištu za 5,8 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u svibnju 6,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je 37. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na isti lanjski mjesec, u svibnju su cijene industrijskih proizvoda na domaćem bile niže za 6,3 posto, a na nedomaćem tržištu za 5,8 posto.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale za 6,2 posto, a u rudarstvu i vađenju za 13,7 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale su za 6 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1 posto.

U odnosu na travanj, proizvođačke su cijene u svibnju porasle za 0,6 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u svibnju u odnosu na mjesec ranije bile više za 0,1 posto, dok su na nedomaćem tržištu porasle za 1,3 posto.

Što se tiče samo domaćeg tržišta, u svibnju su u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene porasle u prerađivačkoj industriji, za 1,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 14,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,8 posto, a u opskrbi vodom nisu se mijenjale.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju bile više za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 1,6 posto.

"Premda su u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene blago porasle, svibanjsko izvješće je potvrdilo nastavak trenda deflatornih kretanja na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od kolovoza 2013. godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close