Profili hrvatskih igrača na kladionicama

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2007. u 06:30

Sportsko klađenje ipak je u prvom redu igranje na sreću, no među kladiteljima ipak su velike razlike – od amatera do ‘profesionalaca’

Punteri, kladitelji, igrači…imaju svoje uobičajene izraze, kao što su na primjer:

Fiks mečevi – fiksni parovi za koje kladitelj s velikom sigurnošću vjeruje u pozitivan ishod svoje prognoze. Ako ne pogodi jedan ishod, ostaje bez cjelokupnog uloženog novca.

Klade – oklade. ‘Baciti kladu’ – odigrati okladu, uplatiti listić.

Sigurica – ‘ziher’ ili sigurna oklada.

Domaćice – uglavnom mečevi koji se igraju preko vikenda – nacionalna prvenstva – među kladiteljima slove kao najnesigurnija ulaganja, no ipak svi igraju…
Izrazi se razlikuju od regije do regije, no, koji su to načini igre koji razlikuju ovisnike od profesionalaca, a oboje od rekreativaca? Nekima je to razbibriga, nekima zanimacija u obližnjem kafiću da im prođe vrijeme i da se relaksiraju. Stoga su kladionice uvijek u blizini kafića i obrnuto.

Osnovni profili kladitelja:
Ovisnik – žestoko proživljava svaki neuspjeh, a to je često. Ne prođe dan da nešto ne odigra.
Predstavnik: većina igrača u kladionicama.

Ovisnik: Propalica ili potencijalni zločinac – zadužuje se u pravilu kod prijatelja, a ukućanima ništa ne govori o svojim ovisnostima. Posuđuje novac kod banaka, a kod očajnika je u igri i kamatar kao jedini izlaz.
Predstavnik: Ubojica Dorčec iz Đurđevca.

Rekreativac: Radi to iz zabave u pravilu na subotnjoj ranojutarnjoj kavi u kvartu, ili srijedom zbog europskih kupova.
Predstavnik: Momak iz kvarta.

Profesionalac: Ima razrađene sustave igranja od kojih ne odstupa, ili barem rijetko to čini. Često je bez posla, a time uzdržava sebe i obitelj. Uvijek postoji opasnost da se ‘navuče’ i izgubi velike svote, no ako i dođe u takvu situaciju, izdići će se iz pepela poput ptice Feniks. Unatoč čestom igranju, razradio je sustave kroz uspone i padove (poput prekaljenog ulagača u dionice) i ne zabrinjava se kratkotrajnim neuspjesima. Po profilu malo se razlikuje od profesionalnog ulagača u dionice, ali su kao i oni vrlo rijetka vrsta. O njemu novine napišu koji napis na zadnjoj stranici, ili negdje u sredini s pričom i fotografijom, posebice ako se pročuje u užem krugu njegovih prijatelja, pa se priča raširi i dođe do novinara. Ponekada ju plasiraju i same kladionice jer im odgovara pisanje o takvim ljudima radi stvaranja iluzije kako su dobitnici obični ljudi među nama.
Predstavnik: U pravilu nepoznati netko, čije ime povremeno mediji izbace na zadnje stranice novina uz priču o njegovu uspjehu.

Profesionalac-rekreativac: Nije mu to osnovni izvor prihoda, a objedinjuje karakteristike profesionalca i rekreativca. U pravilu ima dosta novaca iz osnovne djelatnosti, pa pomoću ovog hobija stvara novi novac, ali više iz zabave. Nerijetko poduzetnici i burzovni špekulanti.
Predstavnik: Iznimno rijetki pojedinac

Sportaši: Vjeruju kako znaju više od drugih i kako su im šanse veće, no stvarnost ih opovrgava, što u pravilu teško mogu povjerovati, pa nastavljaju s klađenjem ne vjerujući da će ipak češće gubiti nego dobivati. Nemaju predanost profesionalca jer vjeruju u svoje znanje ‘iznutra’. Ne prave kalkulacije, već ‘suvereno’ odigraju listić. Mlađi koriste internet, a stariji se ponekada izvrgnu javnoj osudi bivajući uhvaćeni od strane paparazza kroz izlog kladionice, jer koriste klasični, ali i uočljiviji način igranja svoje omiljene igre, koji često nije prikladan za funkciju koju obavljaju.
Predstavnik: Josip Kuže

Prigodni: Prigodno se klade na omiljeni klub ili neki događaj koji je privukao njihovu pažnju. Na taj im je način zanimljivije gledati neku utakmicu, ili prije iste otići na piće s prijateljima i komentirati. Vole odigrati na događaje koji imaju neizvjestan ishod, pa time i više koeficijente. Ne vole trošiti vrijeme na kombiniranje raznih događaja koji bi im ostvarili više koeficijente i mogući dobitak, uz istodobno rastući rizik od propasti uloga ma kako mali on bio. Uložit će 24. travnja 2007. na Chelsea protiv Liverpoola u polufinalu Europskog kupa uz koeficijent 1,95 i odnijeti skoro dvostruko veću svotu od uložene.
Predstavnik: Autor ovih redaka (GB)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Profesionalac:” Ima razrađene sustave igranja od kojih ne odstupa, ili barem rijetko to čini”

https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

New Report

Close