‘Problemi su podcijenjeni, a Vladini napori neshvaćeni’, kaže za Hrvatsku ruska VTB grupa

Autor: Ana Blašković , 19. prosinac 2012. u 20:04
Rusi, koji navodno uskoro stižu na naše tržište, puni su razumijevanja prema našem premijeru/Jurica Galoiić/PIXSELL

‘Napori Vlade da promijeni zakon o radu, ojača poreznu disciplinu i ulaganja nisu podbacili’.

Premda je u pokušaju da umanji važnost poruka rejting agencija premijer Zoran Milanović trijadu S&P, Moody's i Fitch nonšalantno titulirao kao "englesko-američke, dakle van eurozone", čini se da se s njihovim ocjenama o hrvatskoj dijelom ekonomiji slažu i u Rusiji, no za razliku od rejting agencija, tamošnji investitori ipak imaju puno više razumijevanja za našu Vladu. Tamošnja druga po veličini financijska institucija VTB grupa, koja navodno već neko vrijeme "mjerka" ulazak na hrvatsko tržište, u analizi objavljenoj nakon donošenja proračuna za 2013., ali prije nego li nam je S&P srušio bonitet, zaključila je da su razmjeri ekonomskih problema podcijenjeni, a trud Vlade neshvaćen.

Fitch izazvao nevjericu
"Odluka Fitcha da u samo tri mjeseca podigne pa smanji prognoze rejtinga izazvala je nevjericu. Vjerujemo da je složenost problema pred Kukuriku koalicijom ranije bila podcijenjena, jednako kao što je i sad podcijenjen uspjeh koji je Vlada postigla u odnosu na tržište rada", smatraju u VTB-u. Uzimanje planova vlade "zdravo za gotovo" je pogreška, argumentira ruski investitor. Obveze o smanjenju rashoda kao dijelu BDP-a tekuće i iduće godine duboko variraju u kredibilitetu u različitim sustavima; čak i bezobzirne vlade mogu postići tek ograničene uštede, a zanemarivanje specifičnosti stvara pristrana očekivanja i utire put u gotovo sigurno razočaranje. Pred Hrvatskom je nekoliko zamki. "Reformirati tržište rada i kolektivne ugovore zvuči lako, ali zahtijeva puno više odlučnosti, strpljenja, borbe i vremena nego puno drugih ciljeva. Slično je i s rješavanjem brodogradnje; privatizirati ili zatvoriti brodogradilišta čini se teško izvedivim bez dodatnih budžetskih troškova", smatra VTB. U analizi se posebice spominje problem fiskalizacije. Napominje se da guranje tog projekta podrazumijeva 'diranje' u svaku treću ili četvrtu transakciju na obali Jadrana. A kad je su pitanju benefiti pristupanja Europskoj uniji, oni podrazumijevu nesigurnosti koliko će novca biti biti poslano u Bruxelles, ili povučeno iz njega, pokušaj kompenzacije gubitka tržišta Cefte kao i pripremu za mogući odljev radne snage u EU. Najviše je, kaže VTB, nejasno što znači "povećavanje konkurentnosti" i kako to postići ako se uzme u obzir da su prosječne plaće u Hrvatskoj dvostruko veće nego u ostalim novim članicama EU, a porezno opterećenje rada veliko pa je zaključak da nijedna od navedenih reformi nije lako ostvariva.

Ništa od stabilizacije duga
VTB smatra da državni dug neće stabilizirati u bližoj budućnosti, a da bi se to postiglo u 2014. godini, koja je posljednja prognoza Ministarstva financija, bit će potrebno "puno truda". Zbog duga od 53 posto BDP-a, uvećanog za još 12 posto BDP-a izdanih garancija države, VTB smatra da je razumljivo da Fitch agencija drži "crvenu zastavicu" pored državnog rejtinga dok se ne ostvari primarni suficit. "Vladini napori da promijeni zakon o radu, uđe u pregovore sa sindikatima, riješi zaostatke u bolničkom sustavu, ojača poreznu discipllinu i pokrene rast kroz investicije nisu podbacili od onog što se moglo realno očekivati", zaključak je ruske banke. Predviđeni rast od 1,8 posto  u 2013., teško je očekivati kao kredibilnu brojku, a najavljene investicije također ostavljaju mjesta sumnji.

Potencijalni ulagači

Ulaze na hrvatsko tržište?

Ruska bankarska grupacija VTB već nekoliko mjeseci spominje se u kontekstu mogućeg ulaska na domaće tržište. U financijskim krugovima VTB se spominje kao jedan od zainteresiranih ulagača za kupnju austrijske Hypo grupe za koju austrijska država upravo prikuplja ponude zainteresiranih ulagača u procesu ponovne privatizacije. Na ruskom tržištu VTB je najveći konkurent Sberbanku koji je od veljače kupnjom Volksbank Internationala prisutan i na domaćem bankarskom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close