Privatni mirovinski fondovi sporo rastu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2019. u 21:59
Za sigurniju imovinu uplaćuje 190.000 osoba/Goran Kovačić/PIXSELL

U Srbiji uključeno 10% zaposlenih.

Privatni mirovinski fondovi u Srbiji postoje već dvanaest godina i oko 190.000 osoba uplaćuje privatnu mirovinu, što je samo oko 10% svih zaposlenih.

Njihov broj povećava se tek za nekoliko postotaka godišnje unatoč tome što je računica na strani privatnih mirovina, ali je prosječna plaće od samo 420 eura ograničenje da tim fondovima pristupi veći broj ljudi, piše Politika.

Za privatne mirovine najviše uplaćuju poslodavci za svoje zaposlenike što je i razumljivo, jer na taj način djelatnici, odnosno poslodavci štede zato što je uplata doprinosa u dobrovoljne mirovinske fondove iz sredstava poslodavca oslobođena plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obvezno socijalno osiguranje.

Sada je taj neoporezivi iznos 5757 dinara (oko 360 kuna) po zaposlenom mjesečno. Iako postoji mogućnost i individualnih uplata doprinosa sada tek oko 5000 osoba na taj način osigurava buduću mirovinu.

Prema podacima Narodne banke, u čijoj su nadležnosti te mirovine, prosječna mesečna uplata doprinosa je relativno stalna i u rujnu 2018. godine iznosila je oko 5000 dinara. Inače, u Srbiji postoje četiri društva koja upravljaju imovinom sedam dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close