Privatni mirovinski fondovi izgubili pet bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2008. u 22:00

Gubici mirovinskih fondova najavljuju hitnu potrebu za reformom privatnih mirovinskih sustava, smatra OECD

Globalna financijska kriza teško je pogodila privatne mirovinske fondove diljem svijeta. Prema podacima objavljenima u posljednjem izdanju OECD-ova biltena o tržištu mirovinskih fondova, ukupna imovina privatnih mirovinskih fondova u zemljama članicama te organizacije od siječnja do listopada ove godine smanjila se za približno pet bilijuna dolara. U taj iznos ulazi i imovina na pojedinačnim mirovinskim računima te imovina zatvorenih mirovinskih fondova. U odnosu na vrijednost imovine iz prosinca prošle godine gubitak predstavlja pad od čak 20 posto.

Rekorderi u SAD-u
Najviše su izgubili mirovinski fondovi u Sjedinjenim Državama, čak 3300 milijardi dolara, zatim slijede fondovi u Velikoj Britaniji (300 milijardi) i Australiji (200 milijardi). Gubici mirovinskih fondova u Kanadi, Nizozemskoj i Japanu iznosili su 800 milijardi dolara. Kriza je posebno pogodila privatne mirovinske fondove koji su investirali u dionice više od trećine svoje ukupne imovine. Irski mirovinski fondovi tako su izgubili čak više od 30 posto svoje nominalne vrijednosti. S druge pak strane fondovi s dobro diverzificiranim investicijskim portfeljem ostvarili su manji postotak gubitaka nego što je ukupan postotak pada vrijednosti dionica. Pritom se ulaganje fondova u obveznice, posebno vladine, čije su stope povrata niže, ali mnogo stabilnije od dionica, pokazalo punim pogotkom.

Potrebna je reforma
Pad vrijednosti imovine mirovinskih fondova posebno pogađa starije klijente koji su pred mirovinom, a klijenti su fondova koji su pretežito ulagali u dionice. S druge pak strane mlađi klijenti nisu toliko pogođeni krizom jer, dugoročno gledano, mogu profitirati od članstva u privatnim fondovima. Gubici mirovinskih fondova najavljuju hitnu potrebu za reformom privatnih mirovinskih sustava, smatra OECD. Naime, zbog financijske krize smanjili su se očekivani prihodi i od investiranja u dionice, ali i od uplata klijenata fondova. Očekivani prihodi od dioničkih investicija smanjili su se u prosjeku za više od 10 posto, stvorivši gubitak do kraja listopada od približno dva bilijuna dolara. Stoga bi u osiguravanju odgovornog upravljanja mirovinskim sredstvima milijuna ljudi ključnu ulogu trebala imati regulatorna i nadzorna tijela, ali i političari, navodi se u biltenu OECD-a. Pokazalo se kako zemlje u kojima regulatorna financijska tijela nisu dopustila preriskantno ulaganje mirovinskih fondova nisu pretrpjela velike gubitke. Takva politika, za koju se OECD zauzima još od 2001. godine, trebala bi biti ideja vodilja i ostalim državama, smatra ta organizacija.

činjenice

Prelijevanje na Hrvatsku
Domaći analitičari slažu se da je teško predvidjeti kraj krize. Iako su gubici domaćih mirovinskih fondova nešto manji nego što je to slučaj u inozemstvu, svi se slažu da će kriza koja je započela u SAD-u najvjerojatnije tamo i završiti.

Suglasnost s OECD-om
Kad je riječ o potrebi usvajanja odgovornog poslovanja, stručnjaci dijele slične stavove s OECD-om. Tako je za Poslovni dnevnik član Uprave jednog DMF-a izjavio kako ne vidi daljnjeg prostora za većim diverzificiranjem portfelja.

Zadovoljni Hanfom
Domaći analitičari kažu kako su zadovoljni modelom kojim Hanfa regulira poslovanjem mirovinaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close