Prinudna Uprava u novosadskoj Metals banci

Autor: Vladimir Harak , 27. listopad 2008. u 00:00

Metals banka je u petak dobila prinudnu Upravu koju joj je odredila Narodna banka Srbije

Mada je u petak konsolidirano poslovanje novosadske Metals banke, ostalo je nejasno kako se i zašto ta financijska kuća našla u problemima te zašto je izazvala pozornost Narodne banke Srbije (NBS) i u konačnici smjenu vlastite Uprave.

Privid normalizacije
Sve do petka ujutro činilo se da će se stanje normalizirati bez većih potresa, da će vodeći dioničari i deponenti prihvatiti da financijski ojačaju banku, da će NBS povući svoju kontrolu iz banke i da će Metals banka nastaviti nesmetano poslovati. No već u petak ujutro neslužbeno se moglo čuti da je srpska središnja banka smijenila Upravu, koju je predvodio generalni direktor DDOR Novi Sad Darko Botić te Izvršni odbor, odnosno predsjednik banke Ananije Pavićević i njegovi suradnici. Navodno je samoj banci ostavljeno da o tome izvijesti javnost, čime se na neki način testirala njezina kooperativnost. Banka je u petak oko podneva to i učinila. U priopćenju koje je stiglo iz Metals banke kaže se da je NBS za privremene prinudne upravnike postavio Srđana Petrovića i Đorđa Jevtića. Prije toga je u potpunosti normalizirano poslovanje, platni promet je funkcionirao bez zastoja, a do 11,30 sati realizirani su svi zaostali nalozi iz prethodnih dana. Klijentima je upućena isprika zbog poteškoća koje su u obavljanju platnog prometa imali proteklih dana. Na kraju je poručeno da im banka i dalje stoji na raspolaganju s atraktivnim uslugama i uvjetima. Istog dana guverner NBS-a Radovan Jelašić je potvrdio da je uvedena prinudna Uprava u Metals banku. Dodao je da je bankarski sustav stabilan, da je središnja banka pomogla Metals banku, ali i da to ima svoju cijenu. Jelašić nije spomenuo kako se interna obavijest da su banci otkrivene nepravilnosti pojavila u javnosti i kako je ta bankarska kuća dospjela u teškoće.

Nepoznati razlozi
Ostalo je nerazjašnjeno kako se banka s tromječnim dobitkom od 418 milijuna dinara (5,2 milijuna eura), s adekvatnošću kapitala od 26,1 posto, koja je daleko prelazila dopušteni minimum (12%) i s rujanskom razinom likvidnosti od 1,18 (minimum NBS je 1), već polovicom listopada, odnosno dva tjedna poslije, suočila s problemima u radu. U Novom Sadu se čuju različite verzije. Po jednoj je Ananije Pavićević prevelik kapital držao zarobljen u hipotekama, čekao da cijene nekretnina još više porastu, ne primjećujući što se iza brijega valja.
Druga verzija počiva na, navodnim, saznanjima da je banka trošila a vista štednju na odobravanje kredita i da je nepripremljena dočekala paniku štediša izazvanu svjetskom financijskom krizom i tankim povjerenjem u bankarski sustav. Treći razlog nalaze u činjenici da su ojačaloj banci svoje povjerenje dale velike tvrtke i državni fondovi i da su baš oni izazvali krizu naglim povlačenjem svojih depozita krajem rujna i početkom listopada. Četvrta verzija je krajnje neugodna. Po njoj je Metals banka bila tijesno povezana s Prvom bankom u Podgorici te bi za probleme u novosadskoj banci mogli biti krivi problemi crnogorske banke. Cijela priča se dovodi u vezu s crnogorskim priznanjem Kosova, odnosno s financijskim kontraudarom srpske politike na Mila Đukanovića, odnosno na njegove ljude u Vojvodini – Ratka Butorovića i Mileta Jerkovića, koji su bili značajni komitenti Metals banke.Metals banka ima dosta manevarskog prostora u svojoj bilanci zbog čega se očekuje financijska stabilizacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close