Prinosi na talijanski dug na najvišim razinama od srpnja

Autor: Ana Blašković , 01. listopad 2018. u 22:01
Potpredsjednici talijanske vlade Luigi Di Maio i Matteo Salvini/REUTERS

Prinos na 10-godišnje obveznice porastao je pet baznih bodova održavajući nervozu ulagača.

Talijanske obveznice nemirno su započele ovotjednu trgovinu nakon što je tamošnji ministar financija Giovanni Tria pokušao uvjeriti ulagače da su planovi o povećanoj državnoj potrošnji održivi, piše Financial Times.

Reakcija ministra financija došla je nakon što je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis optužio službeni Rim da populistički obojeni fiskalni planovi krše obveze prema EU.

Okršaj s Bruxellesom
Tria je, pokušavajući izbjeći direktni okršaj s Bruxellesom, inzistirao na tome da će Italija uspjeti smanjiti javni dug unatoč planovima o povećanoj potrošnji.

 

3,19 posto

prinosa trenutno plaća Italija na svoj 10-godišnji dug

Sukladno pravilima eurozone sve zemlje u kojima je službena valuta euro, uključujući i Italiju, moraju dobiti odobrenje Bruxellesa na prijedlog proračuna do sredine listopada. Prema pisanju FT-ja, iako je nekoliko visokopozicioniranih dužnosnika EU-a javno izrazilo zabrinutost zbog talijanskih namjera odstupanja od budžetske štednje, ostaje nejasno hoće li Bruxelles riskirati izravni sukob s Rimom uoči europskih izbora sljedeće godine. 

Skok prinosa na obveznice
"Svjestan sam europske zabrinutosti, kao i činjenice da planirani deficit nije u okviru EU sporazuma" rekao je Tria u intervjuu za Il Sole 24 Ore. Dodao je, međutim, da će 1,6 posto rasta BDP-a iduće godine te 1,7 posto 2020. osigurati da javne financije ostanu pod kontrolom.

Investitore očito nije uvjerio; prinos na 10-godišnje talijanske obveznice porastao je pet baznih bodova na 3,19 posto, a prinos na dvogodišnje državne vrijednosnice 11 bodova na 1,1 posto. Volatilnost kretanja prinosa talijanskog državnog duga na najvišim je razinama od sredine srpnja kada su se prvi puta pojavile bojazni o tome što će populističke najave značiti za stabilnost javnih financija susjedne države.

Komentirajte prvi

New Report

Close