Prinos na španjolski dug manji nego u vrijeme Napoleona

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2014. u 22:01
Španjolski premijer Mariano Rajoy bolje stoji s financijama nego kralj José I. koji je vladao početkom 19. stoljeća/REUTERS

Moody’sovo pozitivno mišljenje o Banco Espirito Santo spustilo je i portugalske prinose.

Posljednje mjere Europske središnje banke (ECB) kojima je dodatno upumpala likvidnost na tržište eurozone dovele su do pada prinosa na španjolske obveznice koji nije viđen u posljednjih 200 godina.

Prema podacima analitičara Deutsche Banka koje prenosi Financial Times, prinos na 10-godišnju španjolsku obveznicu u ponedjeljak je dosegnuo 2,5 posto – po prvi puta nakon 1813 . godine kada je Španjolskom kraljevao Napoleonov brat, José I. Međutim, nije samo Španjolska jedina na Pirinejskom poluotoku profitirala od dodatnog lipanjskog smanjenja ECB-ove ključne kamatne stope na 0,15 posto i uvođenja novog paketa kreditiranja. Potaknuti Moody'sovim podizanjem portugalskog kreditnog rejtinga za jedan stupanj na razinu Ba1, prinos na 10-godišnje obveznice španjolskog susjeda pao je na vrlo niskih 3,59 posto.

Nakon što je u svibnju izašao iz programa međunarodne financijske pomoći, Portugal je zatresao financijski skandal u Banco Espirito Santo. Dašak olakšanja među investitorima donijelo je Moody'sevo mišljenje kako ne očekuje da financijski problemi Banco Espirito Santo, najveće portugalske banke po imovini, imaju utjecaja na sposobnost vlade u Lisabonu u ispunjavanju svojih obveza prema međunarodnim vjerovnicima. Podsjetimo, nakon što je banka početkom mjeseca zapala i iznenadne teškoće, strahovanja da će je država morati spašavati lansirala su prinose na portugalske obveznice na preko četiri posto.

Međutim, dobar dio "požara" ugasio je portugalski premijer Pedro Passos Coelho izjavivši kako novac poreznih obveznika neće biit iskorišten za saniranje loših poslovnih odluka privatne banke. Prinosi na portugalaske obveznice trenutno su također na povijesno niskim razinama, a Moody's tvrdi kako Lisabon ima dovoljno novca za pokrivanje potreba za zaduživanjem u sljedećih godinu dana. Podsjetimo, portugalski političari sasuli su drvlje i kamenje na isti taj Moody's kada je 2011. srezao portugalski rejting za četiri razine.

Rejting Portugala

Iz 'smeća' tek 2015. godine

Iako je sadašnja portugalska vlada učinila golem napredak u stvaranju održivih javnih financija, analitičari smatraju kako kreditne agencije neće podići portugalski rejting iz razine "smeća" na investicijsku razinu dok ne prođu parlamentarni izbori zakazani za drugu polovicu 2015. godine. Tako nešto sugerira i Moody's u posljednjoj objavi u kojoj stoji kako želi vidjeti da će i sljedeća portugalska vlada nastaviti s politikom smanjenja fiskalnog deficita.

Komentirajte prvi

New Report

Close