Presuda: Potez Hanfe bio je nezakonit

Autor: Ana Blašković,Marina Biluš , 30. rujan 2012. u 22:00
Borislav Škegro, član Uprave Quaestus Investa/PXL

Visoki upravni sud poništio lanjsko rješenje regulatora kojim je oduzeto odobrenje Quaestus Investu

Ni mjesec dana nakon što je sud srušio rješenje Hanfe da Agrokor mora objaviti ponudu za preuzimanje Belja vrijednu oko 800 milijuna kuna, sudsku bitku protiv Agencije dobio je i Borislav Škegro. Njegovom društvu za upravljanje Quaestus Investu bivša Uprava Agencije na čelu s Antom Samodolom oduzela je odobrenje za rad na godinu dana, a upravljanje fondom Quaestus nekretnine preuzela je Fima Global Invest.

O sudskoj pobjedi Škegro je odmah obavijestio javnost. "Ovo je konačna potvrda da u slučaju Quaestus Investa nije bilo kršenja zakona već se radilo o rješenju koje je u suprotnosti sa činjenicama i stvarnim stanjem fonda, nezakonito te motivirano isključivo osobnim razlozima", stoji u priopćenju. Nezakonitim postupanjem bivše Uprave Hanfe nanesena je ogromna i nenadoknadiva financijska i reputacijska šteta, ne samo članovima Uprave Quaestusa, već i njegovim zaposlenicima i partnerima, dodaje se u priopćenju. Škegro stoga apelira da se "zlouporaba ovlasti takvih dimenzija na očit način u ključnoj instituciji kao što je regulator tržišta kapitala više ne smije ponoviti. Stoga se nadamo da će i naš primjer potaknuti nadležne na pronalaženje takvih rješenja koja će rezultirati učinkovitim i odgovornim nadzorom tržišta kapitala bez samovolje pojedinaca". Na naše pitanje hoće li Hanfu odnosno Antu Samodola tužiti za naknadu štete Škegro nije konkretno odgovorio: "Ne mogu vam to u ovom trenutku reći jer je riječ o nizu subjekata koji su pretrpjeli strašnu štetu. Tu je toliko dioničara, a čak i da zaboravimo na Tomislava Matiće, mene, Quaestus i naše zaposlenike, još govorimo o najmanje 300 radnih mjesta koja su se trebala otvoriti na projektima. Mi smo ulagali u te projekte i svi su oni imali svoju priču, a pogledajte u kakvoj smo situaciji danas", rekao nam je.Neizravno prozvani bivši predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol u telefonskom razgovoru za Poslovni dnevnik u petak nije bio iznenađen sudskom presudom. "Ne očekujem drukčije presude Viskog upravnog suda, sve njihove odluke ići će protiv Hanfe jer su dobili nalog s vrha. Riba smrdi od glave. Mene bi zapravo iznenadilo da je presuda bila drukčija", izjavio je Samodol.

Ipak, Škegro nije u potpunosti dobio spor protiv Hanfe; od tri podnesene tužbe, u njegovu su korist bile dvije. Visoki upravni sud poništio je odluku o oduzimanju licencije za rad Quaestus Investu na godinu dana i nalog da fond Quaestus nekretnine nađe drugog upravitelja. Hanfa nije imala zakonskog temelja za takvu odluku, a njezini postupci ne mogu se ocijeniti kao postupanje u dobroj vjeri, stoji u presudi. Sud nije uvažio ni rješenje Agencije da Quaestusu ne dozvoli izmjene Statuta i Prospekta obrazloženjem da je Agencija "iz vida izgubila" da su takve izmjene volja dioničara, a regulator samo može procjenjivati njihovu usklađenost sa zakonom. Sud je, međutim, stao na stranu Agencije podržavši njezino rješenje kojim je naložila Quaestusu da portfelj uskladi sa Statutuom i Prospektom, eliminira iz portfelja vrijednosnice Metroneta i Hospitalija trgovine, kao i da mu zabrani imovinu fonda namijenjenu za ulaganje u nekretnine koristiti za dokapitalizaciju tih tvrtki. Iako je takvo rješenje bila povlaštena informacija koju je propisno trebalo objaviti ulagačima, Quaestus to nije učinio na zadovoljavajući način, ocijenila je Hanfa, a sud potvrdio. 

Komentirajte prvi

New Report

Close