Preporučen oprez pri ulaganju u hrvatske državne obveznice

Autor: Karlo Vajdić , 27. listopad 2010. u 22:00

Iako za posljednja hrvatska državna izdanja obveznica u krovnoj fondovskoj kompaniji Erste grupe kažu da su bila ‘razumna i pametna’, za ulaganje u te papire preporučuju oprez

Savjetovao bih defanzivniji pristup”, odgovor je Petera Svobode, analitičara iz Erste Asset Managementa, na pitanje što misli o ulaganju u hrvatske državne obveznice. Svoboda, koji unutar Erste Asset Managementa radi na poziciji stručnjaka za financijske proizvode u srednjoj i istočnoj Europi, komentira kako su posljednja hrvatska državna zaduživanja bila “razumna i pametna”. Njegova kolegica Veronika Richter, koja je u Erste Asset Managementu zadužena za obveznice, komentira kako hrvatska država “nije imala problema s pronalaskom investitora” za svoja izdanja. “Potražnja je bila vrlo dobra”, kazala je Richter za Poslovni dnevnik. Erste Asset Management unutar austrijske Erste grupe funkcionira kao krovno društvo koje kontrolira sve kompanije za upravljanje investicijskim fondovima u državama u kojima posluje Erste banka. U Hrvatskoj to je Erste invest koji kroz desetak fondova (među koje spada i tzv. Braniteljski fond) upravlja sa oko četiri milijarde kuna.

Izvan kontrole
Ukupno se pod upravljanjem društava unutar Erste Asset Managementa nalazi 45 milijardi eura, objašnjava Heinz Bednar, glavni izvršni direktor tvrtke. Najveći dio toga, očekivano, nalazi se u Austriji gdje Erste drži petinu tržišta sa oko 35 milijardi eura pod upravljanjem. Svoboda upozorava i da je zaduživanje u Hrvatskoj izmaklo kontroli. “Dinamika privatnog i državnog zaduživanja je zadivljujuća”, komentira on, te dodaje da bi u Hrvatskoj hitno trebalo promijeniti ponašanje. “Ako građani ne brinu oko razini njihovih vlastitih dugova, onda to ne čini niti država kod svojih”, objašnjava Svoboda.

Rizik zaraze
Što se tiče srednje i istočne Europe općenito, u Erste Asset Managementu smatraju da je ova regija sad odlična prilika za ulaganje. “Državne obveznice su za ulagače sada vrlo atraktivne”, kaže Richter. No, ona istovremeno upozorava da za srednju Europu vrijedi visoki “rizik zaraze” što je bilo očito kod širenja kreditne i financijske krize. Iako je većina država regije relativno stabilna, što je pokazalo i to što su negativne posljedice krize bile relativno blage po sama gospodarstva, financijski ulagači ipak su gotovo u potpunosti pobjegli s tih tržišta. Takav rizik postoji i u budućnosti. Među pojedinim državama, kao najbolji izbor za ulaganja u Ersteu ističu Tursku i Poljsku te donekle i Češku. Smatraju da regija srednje i istočne Europe ima vrlo dobre izglede za razvoj u budućnosti jer države moraju još puno uložiti kako bi dostigle razinu razvijenosti država zapadne Europe.

Prilika u infrastrukturi
To se posebno odnosi na ulaganja u infrastrukturu. Prema njihovim procjenama u iduće tri godine države srednje Europe zajedno sa Turskom i Rusijom u infrastrukturu će uložiti više od 700 milijardi dolara. U Erste Asset Managementu, inače, kažu da u svojem poslovanju slijede politiku Erste banke. To znači da se, uglavnom, neće pojavljivati na tržištima na kojima ne posluje i sama banka pošto njenu poslovnu mrežu koriste kao distributivan kanal za svoje fondove. Većina, odnosno gotovo dvije trećine ulagača u fondove su fizičke osobe, dodaju.

Obveznički najpopularniji

Dvjestotinjak fondova
U dvjestotinjak fondova kojima upravljaju društva pod kontrolom Erste Asset Managementa nalazi se 45 milijardi eura. Društva upravljaju i sa stotinjak specijaliziranih fondova za velike institucionalne investitore. Najveći dio imovine, više od 40 posto, odnosi se na obvezničke fondove, a slijede ih mješoviti s udjelom od 25 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Državne obveznice su za ulagače sada vrlo atraktivne”, kaže Richter.

Mogle bi uskoro postati jos atraktivnije.

New Report

Close