Preokret na europskom tržištu kredita

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2009. u 22:00

Anketa Europske središnje banke pokazuje da je potražnja za stambenim kreditima u eurozoni u porastu po prvi puta od 2006. godine

Potražnja za stambenim kreditima u eurozoni je u porastu po prvi puta od 2006. godine. Podatak je to koji je objavila Europska središnja banka (ECB) u svojem redovitom izvještaju o tržištima kredita.

Kod kompanija se može primijetiti “preokret” u vrlo strogim uvjetima koji se postavljaju za bankovne kredite. Potrošači su sve manje pesimistični o budućim trendovima na stambenom tržištu, a stopa postrožavanja uvjeta za hipotekarne kredite je ponovno pala, kažu u ECB. Nesigurnost oko stanja na tržištu kredita ponovno se povećala u posljednjih nekoliko tjedana, no anketa koju je provela ECB pokazuje da su mjere koje su uvele vlade i središnje banke za borbu protiv recesije ipak dale rezultata. Posljednji trendovi u kreditiranju kompanija “potvrđuju preokret u ciklusu postroživanja”, dodaju u Europskoj središnjoj banci.
(Pd)

Izdvojeno

Dodatna likvidnost
Europska središnja banka prošlog je mjeseca u bankovni sustav eurozone plasirala 442 milijarde eura jednogodišnjih kredita po vrlo povoljnim uvjetima. Uz to, Europska središnja banka je ponovila svoj poziv poslovnim bankama da nastave kreditirati kompanije i domaćinstva po razumnim kamatnim stopama.

Komentirajte prvi

New Report

Close