Preniska cijena za NLB vodi prema odgodi privatizacije?

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2017. u 15:54
Slovenski premijer Miro Cerar i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker/REUTERS

Prema neslužbenim tvrdnjama slovenskog tiska, teško će se banka prodati po knjigovodstvenoj vrijednosti.

Predstavljanje prodaje dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) danas završava u New Yorku, a prema svemu sudeći vlada neće uspjeti postići željenu cijenu.

To u slovenskom tisku otvara špekulacije hoće li vlada premijera Mire Cerara zatražiti od Europske komisije odgodu prodaje 75 posto minus jedne dionice najveće slovenske banke. Kako navodi list Finance, u ponedjeljak i utorak je privatizacija NLB-a predstavljena investitorima u Londonu, a u srijedu će se s slovenskom bankom upoznati i investitori u New Yorku.

San o 1,1 milijardi eura
Takozvani "road show" nije presudan za određivanje cijene dionice u inicijalnoj javnoj ponudi, ali će ona, kako navodi slovenski tisak pozivajući se na neslužbene izvore, teško postići knjigovodstvenu vrijednost. Podsjetimo, pri tom vrednovanju slovenska bi vlada za 75 posto dionica dobila 1,1 milijardu eura. Prodaja dionica koju Ljubljana mora učiniti zbog državne sanacije NLB-a prije četiri godine odigrat će se na Ljubljanskoj burzi te na još jednoj inozemnoj, najvjerojatnije Londonskoj burzi.

Dvije posljedice
Ako vlada neće biti zadovoljna cijenom koju nude investitori, može zatražiti odgodu privatizacije od Bruxellesa. Međutim, traženje odgode povlači dvije moguće posljedice, navode Finance. Prva je da Europska komisija sama proda NLB, a druga je da zatraži prodaju svih podružnica na Balkanu koje sudjeluju s 27 posto u bilanci i donose polovicu dobiti banke. Time bi se dodatno umanjila atraktivnost banke u privatizaciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close