Premije osiguranja u Srbiji u 2008. godini iznosit će 600 milijuna eura

Autor: Rato Petković , 10. prosinac 2007. u 06:30

U 2005. godini ukupna premija osiguranja iznosila je 400 milijuna eura, što je dva posto srpskog BDP-a

Prema procjeni osiguravajućeg društva Dunav, najveće osiguravajuće kuće u Srbiji, premija osiguranja u Srbiji iznosit će u 2008. godini 600 milijuna eura. Takva procjena temelji se na godišnjem rastu premije od 10 posto, zabilježenog u posljednjih nekoliko godina. U 2006. godini prosječna premija osiguranja po stanovniku iznosila je 65 eura. U 2005. godini ukupna premija osiguranja iznosila je 400 milijuna eura. To je ispod dva posto BDP-a. Smjele prognoze o rastu premije osiguranja temelje se na podacima drugih zemalja. Margerita Bošković-Ibrahimpašić, direktorica sektora alternativnih kanala prodaje u Dunav osiguranju, navodi Sloveniju u kojoj premija osiguranja iznosi 900 eura po stanovniku, a u Švicarskoj čak 5500 eura.

Dunav želi ostati vodeći
Dunav osiguranje kani zadržati sadašnju vodeću poziciju na tržištu na kojemu pokriva jednu njegovu trećinu. Usporedba s razvijenim zemljama nije previše prikladna jer prosjek mjesečnih primanja u Srbiji iznosi oko 300 eura. Najveći dio primanja namijenjen je pokrivanju svakodnevnih troškova za podmirenje životnih potreba. I pored niske platežne moći prostor za povećanje premija na tržištu osiguranja je prema ocjeni osiguravajućih kuća velik jer se očekuje kako će u Srbiji nakon završetka tranzicije biti prevladane sadašnje ekonomske teškoće. Zbog toga je povećano zanimanje inozemnih osiguravajućih kuća za dolazak na srpsko tržište. Niska cijena prodaje DDOR-a Novi Sad objašnjava se nestabilnim političkim prilikama zbog približavanja raspleta u vezi s određivanjem statusa Kosova. Zbog toga je došlo, prema predviđanjima upućenih, do privremenog zastoja. U posljednjih dvije godine, kada su na tržište osiguranja počele pristizati inozemne kompanije, povećana je konkurencija među osiguravajućim kućama. Među veće osiguravajuće kuće spadaju Grawe osiguranje, koje je nedavno otvorilo veliku poslovnu zgradu, zatim Delta-Generali, slovenski Triglav, koji je kupio osiguravajuće društvo Kopaonik. Uniqa je kupila većinski kapital Zepter osiguranja.

Privatizacija tek 2010.
Dunav osiguranje, prema kazivanju Margerite Bošković-Ibrahimpašić, ne očekuje privatizaciju prije 2010. godine. Za preuzimanje dijela vlasništva u toj osiguravajućoj kući, koju vlasti kane zadržati u većinskom državnom vlasništvu, zainteresirana je Europska banka za obnovu i razvoj. EBRD je prije dvije godine postao strateški partner državnom kapitalu u Komercijalnoj banci u kojoj je za 70 milijuna eura stekao 25 posto vlasništva. Ulazak kapitala ERBD-a u toj banci i Čačanskoj banci temelji se na neslužbenom sporazumu prema kojemu će EBRD imati određene pogodnosti prilikom prodaje kapitala Dunav osiguranja. U Dunav osiguranju povećanjem usluga i pridobivanjem novih klijenata nastoje povećati vrijednost prije nego što se poduzmu konkretni potezi u njegovoj privatizaciji. Dunav osiguranje nudi 80 vrsta životnih i neživotnih osiguranja. Ta osiguravajuća kuća pokriva 33 posto neživotnog osiguranja, 72 posto tržišta reosiguranja i više od 50 posto dobrovoljnog mirovinskog osiguranja. Dobrovoljni mirovinski fond posluje još od 1993. godine, a prije dvije godine svoje je poslovanje uskladio prema novom zakonu o osnivanju dobrovoljnih mirovinskih fondova. U međuvremenu se broj dobrovoljnih mirovinskih fondova popeo na osam, pa je tako povećana konkurencija na tržištu dobrovoljnog mirovinskog osiguranja. Postojeći propisi vrlo su strogi u pogledu plasiranja sredstava iz fondova dobrovoljnog osiguranja, pa je zatraženo od zakonodavca da se ublaže uvjeti pod kojima mogu sudjelovati u burzovnom trgovanju.

Triglav penzija ima 500 članova

Generalni direktor Triglav penzije Vojko Saksida rekao je na konferenciji za novinare da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i da su rezultati u skladu s predviđanjima prema kojima taj dobrovoljni fond ima dobit tek poslije pet godina rada. Saksida je naveo da je za dobrovoljne mirovinske fondove velik problem to što nemaju dovoljno kvalitetne vrijednosne papire koje bi ulagali, a da je posebna nepovoljnost stalni pad vrijednosti dionica na Beogradskoj burzi od travnja ove godine. Triglav penzija je jedan od sedam takvih fondova u Srbiji. Vlasnik 70 posto kapitala fonda je slovenska osiguravajuća kuća Triglav, društvo za upravljanje Triglav iz Ljubljane ima 25 posto, a pet posto je u vlasništvu beogradskog osiguranja Triglav Kopaonik.




Komentirajte prvi

New Report

Close