Premija porasla 3,2 posto na 7,6 milijardi kuna

Obvezno osiguranje vozila bilježi godišnji pad od 0,4 posto/FOTOLIA Obvezno osiguranje vozila bilježi godišnji pad od 0,4 posto/FOTOLIA

Premija neživotnih osiguranja ojačala je četiri posto unatoč daljnjem padu autoosiguranja.

Ukupna zaračunata bruto premija 23 hrvatska društva za osiguranje iznosila je krajem listopada 7,6 milijardi kuna, što je 3,2 posto više nego krajem listopada prošle godine, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla je za 3,9 posto na godišnjoj razini, na 5,2 milijarde kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja porasla za 1,76 posto, na 2,4 milijarde kuna. Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem listopada od 1,73 milijardi kuna ili 0,24 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom većom od 1,6 milijardi kuna. Taj je iznos premije za 0,38 posto niži nego u listopadu prošle godine, a taj pad se i dalje može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem listopada u iznosu većem od 1,79 milijardi kuna, što je za 2,2 posto manje u odnosu na premiju iz listopada lani. Krajem listopada je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 27,73 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,1 milijardu kuna. Drugi je Allianz sa 975,8 milijuna kuna premije, odnosno tržišnim udjelom od 12,8 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc sa 723,2 milijuna kuna premije i udjelom od 9,48 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve