Premija pala za 68 mil. kuna, broj zaključenih polica manji za 6000

Autor: Božica Babić , 23. srpanj 2014. u 10:03
U sektoru industrije i obrta premija je pala za gotovo deset posto, na 94 milijuna kuna, uz manje polica/Thinkstock

Od 5,14 mlrd. kn ugovorene ukupne premije u prvom polugodištu 2014. na imovinska osiguranja odnosilo se 756,9 milijuna.

Tijekom 2013., prema podacima Interpola, u Hrvatskoj su zabilježene 18.483 provale, od čega se 6849 odnosi na provale u kuće i stanove te vikendice.

Iako te brojke traže bolje pokriće svih mogućih rizika, prosječni Hrvat za osiguranje imovine izdvaja samo 17 eura godišnje, dok prosječni Europljanin godišnje na osiguranje imovine troši 530 eura, upozorili su iz Grawe osiguranja. Provalne krađe u kuće i stanove u protekloj su godini, navode dalje, zabilježile porast od 7,6 posto u odnosu na 2012., dok su provale u vikendice bile brojnije za 2,3 posto. Za stan od 50 kvadrata za policu koja uključuje vrhunsko pokriće, ilustriraju u Grawe osiguranju, godišnje treba izdvojiti 728 kuna ili 60,8 kuna mjesečno, a za standardnu varijantu samo 42 kune mjesečno.

Iako su policom osiguranja pokriveni rizici kao što su požar, oluja, provalna krađa, izljev vode, lom stakla, a vlasnik objekta osiguran je i od privatne odgovornosti, i dalje se tek malobrojni Hrvati odlučuju zaključiti ugovor o osiguranju imovine. Prema podacima strukovne grupacije, Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), u prvom polugodištu ove, kao i 2013. godine, osiguranje kućanstava ugovorilo je 174 tisuće vlasnika, s tim da je ukupna premija za prvih šest ove godine iznosila 41,5 milijuna kuna, a lani u istom razdoblju 40 milijuna.Podaci HUO-a nadalje otkrivaju da je za prvih šest mjeseci prošle godine za 5510 polica vlasnicima kućanstava isplaćena odšteta u visini 13,9 milijuna kuna, a ove godine za 5277 polica 15,1 milijun kuna.Osiguranje imovine te rizika od požara kao i posljedica elementarnih šteta kako za stambene tako i poslovne objekte u Hrvatskoj još znatno zaostaje za praksom razvijenom u većini europskih zemalja.
 

Od 5,14 milijardi kuna ugovorene ukupne premije u prvom polugodištu 2014. na spomenuta imovinska osiguranja odnosilo se tek 756,9 milijuna kuna. U odnosu na premijski učinak iz istog razdoblja prošle godine zabilježen je pad od 68 milijuna kuna kod premije uz manje zaključenih oko šest tisuća polica.Znakovit je i podatak da je u prvom polugodištu ove godine naspram lani kod ugovaranja pokrića rizika od požara i elementarnih nepogoda na imovini izvan industrije i obrta zabilježen rast premije od 3,6 posto, na 203,8 milijuna kuna, dok je u sektoru industrije i obrta ta premija pala za gotovo deset posto, na 94 milijuna kuna. U obje kategorije ove godine evidentiran je manji broj polica za dva posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close